Piețele locale sunt invadate de fructul specific lunii august- pepenele verde. Despre metodele pentru alegerea acestuia am discutat cu comercianții dar și cu cumpărătorii. Aceștia au mărturisit că optează mai mult pentru metoda ,,lovitului”, dar sunt și cei care îndeamnă ca fructul să fie ales după codiță.
Sezonul pepenilor verzi e în toi și tot mai mulți harbuji autohtoni își fac apariția în piețe. Iar dacă anul acesta prețul pentru un kilogram începe de la 5 lei. Uneori așteptările nu corespund cu realitatea și putem fi dezamăgiți de gustul harbuzului ales, acesta fiind nesufiecient de dulce sau lipsit de suculență. Comercianții dar și cumpărătorii ne-au arătat câteva metode proprii pentru a alege un pepene verde copt, dulce de bun și zemos. Mai mulți comercianți consideră metoda “lovitului” cea mai eficientă pentru determinarea harbuzului pe plac.
Totuși nu toți consideră această metodă cea mai eficientă, unii comercianți îndeamnă cumpărătorii să aleagă pepenele verde după codiță și afirmă cu încredere că sunetul nu reprezintă o dovadă fermă. Alții fac o tăietură și oferă oamenilor posibilitatea de a degusta fructul înainte de a face cumpărătura.
Un cumpărător însă ne-a mărturisit că are o metodă propie și că încă niciodată nu l-a dezamăgit.
Reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică recomandă procurarea fructelor și legumelor din locuri autorizate sau înregistrate de către Agenție, iar consumatorul este îndrept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor (buletin de încercări sau certificat de inofensivitate).