Ex-deputatul Constantin Țuțu ar fi negociat la greu cu factori de decizie din Procuratura Generală revenirea sa în Republica Moldova. Pentru a putea să se întoarcă acasă în plină pandemie de Covid-19 și să nu fie plasat în arest preventiv, fostul democrat l-ar fi denunțat procurorilor pe consăteanul și vecinul său, Vladimir Mardar, alias Vova Tătăroi, făcând posibilă capturarea celor peste 1,5 milioane de euro în sămbăta Paștelui, la postul vamal Leușeni. Informația a fost confirmată din mai multe surse, inclusiv din Procuratura Anticorupție.
Constantin Țuțu a fost prieten cu Vladimir Mardar, dat în urmărire generală de către forțele de ordine din Ucraina și România, pentru contrabandă cu droguri și țigări. În 2017, Mardar i-ar fi dăruit lui Țuțu terenul cu tot cu șantier, chiar alături de casa sa amplasată într-un cartier de lux din perimetrul străzilor Grenoble și Costiujeni, pe teritoriul Primăriei orășelului Codru. Potrivit datelor cadastrale, Țuțu și Mardar au perfectat un contract de vânzare-cumpărare pentru terenul cu suprafața de șapte ari, în iulie 2017. Ultimul a înregistrat proprietatea doar cu trei zile înainte de a o vinde lui Constantin Țuțu.
Relația dintre Țuțu și Mardar s-a răcit după plecarea Partidului Democrat de la guvernare și, respectiv, a fostului deputat și sportiv din Republica Moldova. Fiind fugar, dat în urmărire generală pentru trafic de influență și îmbogățire ilicită, Țuțu ar fi cerut mai multe sume de bani de la Mardar, dar a fost refuzat. Atunci fostul deputat ar fi încercat să preia controlul asupra unei fabrici de țigări din Cehia, deținută ilegal de Mardar.
Țuțu cunoștea despre schemele lui Mardar de repatriere a mijloacelor financiare provenite din contranandă și ar fi negociat revenirea și libertatea sa. Aceleași surse afirmă că fostul deputat ar putea beneficia de Legea cu privire la protecția martorilor.
Constantin Țuțu s-a predat benevol forțelor de ordine moldovenești la 27 martie, la punctul de trecere a frontierei Leușeni. În aceeași zi, procurorii anticorupție l-au audiat și au renunțat la aplicarea arestului preventiv în privința fostului democrat, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare. Țuțu și-a asumat obligațiunea de a nu părăsi Chișinăul pentru următoarele 30 de zile. Vineri, procurorii i-au prelungit cu încă 30 de zile restricția.
Amintim că lotul cu valută în sumă de peste 1,5 milioane de euro a fost depistat în cabina unui tir la punctul vamal Leușeni la 18 aprilie. În consecință, a fost reținut șoferul camionului, care în prezent se află în arest la domiciliu. Presa a scris că mijloacele financiare ar aparține lui Mardar. Procurorii nu au confirmat, dar au precizat că au luat în calcul mai multe versiuni.
Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Ion Caracuian, șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale, a precizat că actualmente în dosarul de contrabandă cu cei peste 1,5 milioane de euro se află un singur învinuit, șoferul, iar banii au fost expertizați și transmiși la Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale.
Omul legii a infirmat implicarea lui Țuțu în deconspirarea schemei de contrabandă. „Nu avem alte informații pe caz. Nu comentez zvonurile. Nu știu de unde ați luat-o, poate vreo baba Vanga v-a spus”, a declarat Caracuian.
Sursa: anticoruptie.md