Criza medicală şi secetă au lovit puternic industria alimentară. Prețurile la alimente ar putea crește în lunile viitoare

Criza medicală şi secetă au lovit puternic industria alimentară, iar asta s-ar putea vedea concret în preţurile de la raft în lunile ce vin. Deja grâul este mai scump cu 20% față de anul trecut. De altfel cei din industria de panificaţie şi morărit vor ca statul să-i ajute să obţină mai uşor credite pentru a-şi face încă de pe acum stocuri de cereale. În acest fel spun ei s-ar pune la adăpost în caz că se prelungeşte criza sanitară, scrie stirileprotv.ro

După o primăvară secetoasă şi un început de vară furtunos, cu multe ploi care au afectat culturile de grâne producătorii din morărit şi panificaţie au mers să ceară ajutor de la guvern.

Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN: ”I-am explicat că producţia de grâu de anul acesta va fi mai mică cantitativ. Deja avem creşteri de preţuri şi acum, pentru iunie am cumpărat grâu şi cu un 1 leu kilogramul, preţul în momentul de faţă la grâu este mai mare decât anul trecut cu 15-20%”.

Producătorii au solicitat cabinetului să aprobe de urgenţă un program prin care vor putea lua credite rapide, garantate de stat, ca să cumpere grâu.

După două ore de discuţii, producătorii au obţinut doar promisiuni. Ei vor ajutor de la stat ca să-şi facă încă de pe acum stocuri mai mari de cereale. Se tem că în cazul prelungirii pandemiei, atunci cantităţi uriaşe vor lua calea exportului. Este ceea ce s-a întâmplat în plină stare de urgente, am exportat cantităţi duble de grâne.

Fără acest sprijin de la stat, morarii spun că îşi vor termina stocurile şi vor cumpăra mai scump, din nouă recoltă. Aşa că preţurile de la raft – la pâine, covrigi sau alte produse de panificaţie – ar putea creşte în următoarele luni.

De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că nu avem încă motive de îngrijorare.

Aurel Simion, Secretar de Stat În Ministerul Agriculturii: „Nu cred că se va ajunge la creştere de preţ, părerea mea. Ne-au mai rămas câteva sute de mii de tone disponibile pentru export, deci mai avem stocuri, suntem liniştiţi”.

România produce, în medie, 10 milioane de tone de grâu şi mai bine de jumătate din cantitate pleacă la export.

Între timp, şi producătorii de alimente au pierderi. Românii au devenit mai strânşi la pungă. Acum, la carne şi lapte, scăderile din vânzări sunt şi de 30% față de anul trecut.

Sorin Minea, Romalimenta: ”Creşterea preţurilor e plafonată în momentul de faţă de consumator. Consumul e în scădere, importurile sunt în scădere, carnea şi laptele sunt primele la scădere, toată Europa e în criză”.

Cele mai recente date statistice arată că în luna mai, faţă de aprilie, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5%. Atât Banca Naţională, cât şi Comisia Europeană prevăd că anul acesta preţurile la alimente şi servicii vor creşte, în medie, cu mai puţin de 3 procente.

Sursa: stirileprotv.ro

crizăcriza medicalăindustria alimentarăseceta