În doar opt zile, au fost înregistrate 56 de contaminări în rândul micuților, transmite Știri.md.
Asta în condițiile în care, în șase luni ale acestui an, au fost confirmate doar 27 de infectări.
În plin sezon al bolilor infecțioase, peste 30 de copii sunt internați în spitalele din municipiul Chișinău cu infecții enterovirale.
În context, medicii îi îndeamnă pe părinți să respecte igiena personală a micuților, iar la primele simptome să apeleze după ajutor.
Această mămică de gemeni a fost internată cu micuții săi la Spitalul Clinic Municipal de Copii numărul 1, acum trei zile. Inițial, a confundat infecția cu o răceală obișnuită, dar febra care oscila a făcut-o să se adreseze medicilor.
Olga Rusu, pacient: „Am chemat ambulanța, mi-a spus ca micuții au gâtul inflamat. Au făcut alergie, nu pot mânca, plâng”.
Bo ala se manifestă prin erupție cutanată, însă virusul poate afecta membranele mucoase ale ochilor, pielea, mușchii, precum și organelor interne, cum ar fi inima și ficatul.
Prin urmare, este necesară consultația specialiștilor de la primele simptome.
Liubovi Neamțu, director adjunct Spitalul Clinic Municipal de Copii: „Dacă temperatura copilului crește și apar erupții alergice, este imperativ să consultați un medic de familie pentru a face diagnosticul corect și a preveni dezvoltarea infecțiilor virale periculoase, cum ar fi meningita”.
În prezent, la spitalele din Chișinău sunt internați peste 30 de copii cu această boală. Potrivit Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din municipiul Chișinău, în doar opt zile au fost înregistrate 56 de cazuri de infectare în rândul micuților. Cei mai expuși bolii sunt copiii care au
între 3 și 10 ani. Părinții, dar și angajații grădinițelor sunt sfătuiți să fie prudenți.
Liubovi Neamțu, director adjunct Spitalul Clinic Municipal de Copii: „Cel mai importantă este igiena atât personală, cât și a copilului, prelucrarea jucăriilor cu care intră în contact copilul. Spălare produselor, cum ar fi fructe, legume, prelucrarea termică corectă”.
Părinții spun însă că merg cu regularitate la medic, iar după pandemie, nici măcar nu ies din casă fără dezinfectant.
„Ștergem în mod constant mânerele cu șervețele umede, dezinfectăm și astfel ne protejăm”.
„I se spune boala mâinilor murdare la copii. Dacă se joacă în nisip, trebuie să fie dezinfectate constant, plus fructele și legumele, de asemenea, le spălăm bine”.
„Monitorizăm constant, facem teste speciale, analize de sânge și alte analize, adică ne protejăm”.
Potrivit medicilor, anul trecut, din cauza pandemiei, cazurile de infecție enterovirale au fost puține.
În 2019 au fost confirmate 805 cazuri, inclusiv 11 de meningită seroasă. În perioada lunilor mai-august sunt înregistrate cele mai multe îmbolnăviri.
Foto: Știri.md.