Cozonacii pentru masa de Paști au apărut în vânzare și își așteaptă cumpărătorii. Deși unele gospodine coc cozonaci de casă, altele preferă să-i achiziționeze și chiar optează pentru checuri produse peste hotarele țării.
Printre preferințele moldovenilor este cozonacul italienesc sau franțuzesc, frumos ambalat și cu termen de valabilitate mai mare decât al celui autohton. Descoperiți inițial de moldovenii care muncesc în străinătate, în ultimii ani, aceștia își găsesc tot mai mult loc pe rafturile magazinelor din Bălți, spune Angela Patrușeva, șeful adjunct al secției de producere într-un supermarket din oraș.
Deși concurează cu cozonacul clasic, checurile produse peste hotare nu sunt la fel de bine vândute, din cauza prețului, care ajunge la peste 200 de lei pentru un kilogram.
Prin urmare, cozonacul moldovenesc, rămâne pentru bălțeni cea mai ieftină alegere. Dovadă sunt vânzările mari ale copturii autohtone, comercializată atât în magazine cât și în piață. Prețurile pentru aceste bunătăți pornesc de la 6 lei și ajung la o valoare maximă de până la 100 de lei.
Bălțenii spun că vor găti cozonaci acasă, iar dacă vor cumpăra, nu vor scoate din buzunare mai mult de 50-60 de lei.
Cozonacul este o coptură specifică sărbătorilor Pascale. Aceștia pot fi drepţi sau rotunzi, simpli sau împletiţi, în funcție de regiune. Din punct de vedere al umpluturii, deosebim cozonaci simpli sau umpluţi cu nucă, mac, fructe uscate, sau amestecuri. În Moldova sunt specifici cozonacii rotunzi și înalţi, neumpluţi, a căror compoziţie conţine până la 20 de ouă, unt și stafide.