Consultații publice privind interzicerea de a filma, fotografia și înregistra polițiștii

Inspectoratul General al Poliției a luat act de reacțiile publice din ultimele zile la inițiativa de modificare a mai multor acte normative care vizează introducerea unor măsuri ce previn ultrajul la adresa polițiștilor aflați în exercițiul funcțiunii, permit documentarea mai facilă a conducătorilor auto și altor prevederi ce asigură oamenilor legii posibilitatea de a-și desfășura activitatea nestingheriți fără a leza în vreun fel drepturile cetățenilor.
Considerăm că prevederile inițiativei legislative, care au menirea să facă mai eficientă activitatea polițiștilor, protejând totodată drepturile cetățenilor și interesul public, nu au fost înțelese pe deplin și nu au fost reflectate exact în mass-media. Totodată, am remarcat mai multe opinii critice relevante față de propunerile incluse în proiectul de lege.
Pentru a remedia acest fapt, IGP va organiza consultări publice pe marginea acestei inițiative legislative, la care sunt invitați reprezentanții societății civile, activiști în domeniul drepturilor omului și toți cetățenii interesați, în cadrul cărora vor fi discutate pe larg propunerile incluse în acest proiect de lege și vom răspunde la toate întrebările apărute. Propunerile de îmbunătățire agreate în cadrul consultărilor vor fi incluse în textul proiectului de lege care va fi expediat spre aprobare Guvernului.
Consultările publice vor avea loc în sala mare de ședințe a Inspectoratului General al Poliției, din strada Tiraspol 11/1, la data de 5 noiembrie curent, ora 9:00. Persoanele interesate se pot înscrie la adresa de email “ veaceslav.sirbu@igp.gov.md sau la nr. de telefon 062102267.
IGP lucrează pentru interesul public, intenția noastră este să apărăm interesul și drepturile cetățenilor, ne dorim o comunicare deschisă și colaborare onestă cu societatea, de aceea vom organiza consultări și discuții publice ori de câte ori va fi necesar.

Anagajații MAI cu statut special vor fi mult mai protejați de lege, conform noilor măsuri pe care în prezent le examinează Guvernul.

Astfel, s-a propus completarea legii cu norme care reglementează imixtiune în activitatea funcționarului public cu statut special. Potrivit modificărilor, va fi interzisă:

apropierea la o distanță mai mică de doi metri;
– fotografierea/înregistrarea video/audio a acțiunilor funcționarului public cu statut special, cu excepția documentării nemijlocite de către persoana supusă verificării;
– iluminarea feței, altor părți ale corpului, în exercițiul funcțiunii;
– neconformarea la cerințele legitime.

consult[ri publicefimareafotografiereaînregistrareapolițiștilor
Comments (0)
Add Comment