Conform calității, apa din robinet rămâne cea mai sigură sursă pentru consumul  zilnic al locuitorilor din Bălți

Medicii ne recomandă să consumăm câte doi litri de apă zilnic. O sursă de apă pentru bălțeni, sunt și fântânile pe care le găsim în multe curți de locuit din oraș.

Specialiștii spun că în aceste condiții totuși apa din sistemul de apeduct este unica sursă sigură și potabilă, chiar dacă uneori cea din fântâni este mai bună la gust și are un miros mai plăcut, cum este și cazul unui puț de pe strada Suceava din orașul Bălți. Locuitorii din zonă spun că apa din fântâna lor se încadrează în parametrii admiși de aceea aleg să o consume.

“Apa iaca, noi toți de aișea bem apă, și de mâncare și de băut iaca de aiși. Tăt îi minunat, s-o curățât, tăt îi normal o fost omul în fântână, acolo nu-i nimic îi astupată, da am curățât-o, tăt îi normal”

“E potabilă, chiar acum câteva zile în urmă a fost curățită. Folosiți mai des din rubinet sau de aici? Așa și așa, aici pur și simplu e mai rece”

“Îi bună, am ajutat la reparare, la tăt, fântâna o curățât-o”

Cu toate că oamenii preferă apa din fântână, specialiștii afirmă că calitatea acesteia însă lasă de dorit. Iar fântânile nu ar trebui folosite ca sursă de apă potabilă.

Vasile Moraru, Șef adjunct Centrul de sănătate publică: “Calitatea apei din fântâni rămâne de dorit și din punctul de vedere de siguranță epidimiologică, ce se referă la parametri microbiologici cât și de siguranță chimică ”

“Cel mai frecvent parametrul necorespunzător sau noconform cerințelor pentru apele potabile din fântâni sunt amoniacul și nitrații. Deci acestea sânt rezultatea poluării organice a apelor freatice”

Calitatea apei din fântâni este afectată și de starea deplorabilă a acestora. Dar și de faptul că acestea nu sunt dezinfectate, iar curățarea care trebuie efectuată anual, lipsește.

“Starea tehnică a fântânilor din oraș mai ales a acestor comunitare lasă de dorit. Ele practic nu pot fi folosite ca sursă de apă potabilă”

“Ieșirea din situație ar fi ca toate aceste surse comunitare care se află în gestiunea administrației publice locale, ele ar trebui anual după regulament curațate, dezinfectate, amenajate din punct de vedere tehnic.”

Conform analizelor prestate de către Centrul de Sănătate Publică cea mai sigură sursă de apă potabilă la moment în mun. Bălți este apeductul centralizat care este gestionat de către regia Apă-Canal. Intreprinderea municipală tratează apa  de bacterii nocive și microorganizme cu ajutorul preparatelor pe bază clor

apa din robinetfântânile