Condițiile în care Rusia va extinde lista exportatorilor de fructe din Republica Moldova

Agenția federală rusă pentru siguranța agroalimentară și veterinară Rosselhoznadzor este dispusă să extindă lista exportatorilor moldoveni, însă doar după îndeplinirea mai multor cerinţe şi constatarea respectării regimului de interdicţie la introducerea în Rusia a unor produse vegetale, transmite independent.md.

Şefa Rosselhoznadzor, Iulia Şvabauskene, a declarat în cadrul unei întrevederi cu o delegaţie compusă în special de consilieri de la preşedinţia Moldovei, că producătorii din ţara noastră au pierdut piaţa rusă de fructe şi legume din cauza numeroaselor cazuri de depistare a produselor ce nu corespund normelor fitosanitare ale Rusiei, scrie mold-street.com.

„Situația a fost complicată formarea haotică a loturilor de fructe, care nu permite să traseze drumul logistic și de a afla originea produselor. În plus, au fost raportate încercări de a livra produse vegetale poloneze interzise de a fi importate în Rusia, ca produse din Moldova. În îngrijorare deosebită a provocat faptul că produsele poloneze aveau certificate de origine eliberate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară (ANSA) a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat Rosselhoznadzor.

În acest sens, Agenția rusă a trebuit să recurgă la măsuri extreme de control, iar după ce experții sanitari ruşi au făcut evaluarea situaţiei din Republica Moldova şi au verificat activitatea întreprinderilor de producție, ambalare și depozitare de mărfuri, a fost format o listă de 125 de companii.

Securitatea aprovizionării cu produse din aceste companii a fost garantată de către ANSA, iar acest lucru a dus o creştere rapidă a exportului de fructe și legume.

Potrivit Rosselhoznadzor, pe parcursul primului trimestru al anului 2017, numai mere din Rusia au fost exportate 60.000 de tone.

„În legătură cu o astfel de creștere semnificativă Rosselhoznadzor a solicitat de trei ori de la ANSA informații detaliate cu privire la cantitatea și nomenclatorul producţiei şi exporturilor de produse vegetale de la fiecare întreprindere ce desfăşoară activitate comercială cu Rusia, pentru a exclude probabilitatea livrărilor de produse interzise, precum şi pentru a contribui la creşterea exporturilor producţiei cu adevărat moldoveneşti. Însă până în prezent nu am primit răspuns la informaţiile solicitate”, a spus şefa Rosselhoznadzor, Iulia Şvabauskene.

Ion Perju, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova pentru sectorul agroindustrial şi­a exprimat interesul în extinderea listei de întreprinderi ce au acces la piaţa rusă. Totodată Perju a promis să ţină personal această problemă sub control, subliniind interesul Republicii Moldova de a asigura exporturi transparente la întreprinderile care produc produse de calitate şi sigure.