Până la Brexit-ul convenit cu Uniunea Europeană, care prevede ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar în data de 31 ianuarie 2020 au rămas ore numărate.
Vor fi încă 11 luni, perioadă de tranziție, pe parcursul căreia relațiile dintre cele 2 părți ar trebui puse pe hârtie. Acestea ar trebui să răspundă la toate îndrebările care frământă persoanele cu cetățenie română. Cum vor putea călători, cum vor putea munci în Regatul Unit, cum își vor putea face studiile, tinerii și ce se întâmplă cu cei care sunt déjà acolo.
Am luat legătura cu câțiva români care sunt stabiliți, muncesc sau își fac studiile în Regatul Unit. Aceștia nu au dorit să vorbească în fața camerei dar ne-au povestit ce trăiesc românii care sunt acolo. Aceștia se impart în 2 tabere. Sunt unii carărora le este frică de consecințele Brexitului și sunt cei care își pun speranța în misiunile diplomatice ale României. Aceștia ne-au mai spus că mulți români au aplicat déjà la statutul de rezident sau prerezident, și le-au fost confirmate. Totuși angajatorii au insistat ca românii să aplice la noul tip de rezidență până la data de intii februarie. De asemenea sunt zvonuri că salariul mediu anual s-ar putea micșora cu circa 5000 de euro. Deși situația pare a fi una stabilă și calmă, românii susțin că le este frică să părăsească țara.
Consulul General Al României la Bălți este convins că autoritățile britanice vor susține românii și vor accepta toate solicătirile privind statutul acestora în noile condiții.
În cadrul unui interviu recent al ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache pentru Radio România Actualități, acesta a menționat că până la 31 decembrie 2020 nu se schimbă nimic. De asemenea el îndeamnă toți românii ca pe parcursul acestor 11 luni să aplice la noul tip de rezidență.
,,Primul element pe care aș dori să-l menționez şi care frământă pe foarte mulți dintre concetățenii noștri este că, în ceea ce privește regimul liberei circulații, cel puțin deocamdată, până la 31 decembrie, nu se schimbă nimic. În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile – dreptul la muncă, dreptul la asistență socială – eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice la statutul de “settled status” sau “pre-settled status”
La data de 31 ianuarie, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu a declarat pentru Digi 24.ro, că Marea Britanie și Uniunea Europeană încep din martie negocierile pentru un acord post-Brexit. Unul din lucrurile care î-i preocupă pe oficialii de la București este situația românilor care vor merge în Regatul Unit după 31 decembrie 2020.