Comisia Europeană acordă 3 miliarde de euro României pentru finanţarea şomajului tehnic

Comisia Europeană a acordat României un împrumut în valoare de trei miliarde de euro, în cadrul iniţiativei SURE – un instrument de sprijin temporar pentru protejarea locurilor de muncă şi atenuarea riscurilor de şomaj, ca urmare a impactului economic provocat de pandemia de COVID-19, scrie digi24.ro

„Comisia Europeană a alocat suma de 8,5 miliarde EUR în cadrul celei de a treia tranșe a sprijinului financiar acordat unui număr de cinci state membre prin intermediul Instrumentului SURE. În cadrul sprijinului financiar acordat astăzi, Belgia a primit 2 miliarde EUR, Ungaria – 200 de milioane EUR, Portugalia – 3 miliarde EUR, România – 3 miliarde EUR, iar Slovacia – 300 de milioane EUR”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Sprijinul financiar le va permite statelor membre, inclusiv României, să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menținerii locurilor de muncă.

„Mai exact, sprijinul financiar menționat anterior va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 și destinate inclusiv lucrătorilor independenți”, informează Comisia Europeană.

Până acum, 15 state membre au primit aproximativ 40 miliarde de euro din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE.

Caracteristicile împrumutului acordat României de către Comisia Europeană

După finalizarea tuturor plăţilor, România va primi 4,1 miliarde de euro.

Conform ministrului român al Finanţelor, banii de la UE vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului generat de măsuri precum şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă, informează Agerpres.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt următoarele: perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe; valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru; maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani; împrumutul va fi acordat în aceiaşi termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări.

Sursa: digi24.ro

Comisia EuropeanăRomâniașomaj tehnic