Premierul Ion Chicu a acuzat-o pe fosta ministră a Sănătății că, prin deciziile sale, „a distrus practic sistemul medical în ultima perioadă”. Acesta susține că Ala Nemerenco ar fi sabotat achiziția a 170 de ambulanțe noi. De asemenea, în cadrul briefingului din 6 aprilie, premierul s-a referit la guvernul condus de Vladimir Filat în 2013.
„Noi am uitat ce s-a făcut în 2013 de o guvernare care, de exemplu, a cedat jumătate a Spitalului Republican unei firme private și practic ne-a lăsat fără policlinică. Vă asigur că acea guvernare a făcut așa și cu alte instituții. De atunci, mare grijă de instituțiile medicale nu a avut nicio guvernare, iar acum culegem roadele”, a spus Ion Chicu.
Menționăm că în acea perioadă, guvernul Republicii Moldova era condus de premierul Vladimir Filat, iar ministrul Sănătății era Andre Usatîi. Pe 21 ianuarie 2013, Centrul Național Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul ipotecării spațiilor Spitalului Clinic Republican. Asta după ce spațiul de 542 metri pătrați din interiorul Spitalului Clinic Republican a fost gajat temporar, drept garanţie bancară pentru patru credite în valoare de 10 milioane de euro şi 97 de milioane de lei contractate de câţiva agenţi economici.
Premierul Ion Chicu s-a referit și la activitatea fostului ministrul al Sănătății, Ala Nemerenco.
„Foarte vocală este o doamnă care în vară a condus sistemul medical. Acum văd că știe tot ce trebuie de făcut. Vreau să vă spun că deciziile acestei doamne practic au distrus sistemul medical în ultima perioadă. Noi, pe parcursul a șase luni, cât a numit ea în funcția de conducător a Centrului de achiziții publice practic nu s-a cumpărat nici echipament, nici nimic, pentru că se sabota. Iată de ce la sfârșitul lunii ianuarie am fost eu nevoit să-l alung, pentru că jumătate de an nu s-a cumpărat nimic. Ei sabotau intenționat. Dacă stimata doamnă nu sabota achiziționarea a 170 de ambulanțe noi din creditul oferit de Consiliul Europei, achiziții organizate și monitorizate de banca europeană, noi astăzi era să avem cu 170 de ambulanțe noi, performante, mai mult. Din păcate, nici astăzi nu le avem”, a declarat Ion Chicu.
Preicizăm că, pe 26 februarie, Eduard Patic, directorul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a fost suspendat din funcție. Interimatul funcției a fost preluat de către Alina Rusu, care activa până acum în calitate de specialist în cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).
„Eu spun toate acestea nu pentru a da vina pe cineva, ci pentru ca toată societatea să conștientizeze, inclusiv cei care nu vor să achite polița de asigurare, inclusiv cei care fac politică pe seama celor care nu vor să cumpere poliță de asigurare, că sistemul medical al Republicii Moldova trebuie de reformat, trebuie de readus în lista priorităților de bază și de investit masiv acolo. Și statul, binențeles că va face”, a precizat Ion Chicu.
Amintim că prim-ministrul Ion Chicu i-a dat replica și unei paciente din Soroca care a făcut un live pe Facebook după ce a fost infectată în spital cu COVID-19.
Comentariul șefului executivului a venit în pofida apelului din ajun a președintelui Igor Dodon, care propus să fie introdus un „moratoriu pe discuțiile politice din societate”.
Sursa: newsmaker.md