Cheltuielile consiliilor raionale ajung la două miliarde de lei

Alexandru Botnari, primarul municipiului Hâncești și fost deputat democrat, consideră că consiliile raionale ar trebui lichidate iar administrația publică locală reformată, din cauza miliardelor de lei cheltuite anual. Potrivit lui aceste structuri nu fac altceva decât să împartă resursele fihnanciare pe criterii politice, fără ca cetățenii să aibă vreun beneficiu.

„Ca exemplu, eu sunt primar de municipiu, la o populație de 17.000 de locuitori. Și un primar care astăzi are 300 de case, diferența în salariu e vreo 500 de lei, a primarului de sat și primarului de municipiu. Aici avem și două întreprinderi municipale, și multe multe alte probleme, întrebări. Iarăși, nu este o paritate echitabilă. Dar reforma teritorial-administrativă eu o văd ca totuși consiliile raionale să fie lichidate, fiindcă astăzi, practic, se ocupă de acele domenii de care se ocupă o primărie a unui sat sau a unui oraș, tot asta se ocupă și consiliul raional, adică ne dublăm pe aceleași lucruri, pe aceleași întrebări. Pentru ce? (…) Foarte mulți își doresc să devină consilieri raionali, pe urmă de a împărți sursele financiare acolo unde au interesul politic sau interesul localității. Sau interesul personal…”, a declarat Botnari într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit edilului, odată cu lichidarea Consiliilor raionale se vor economisi în jur de un miliard de lei, transmite deschide.md.

„Da, eu sunt de acord ca ele să fie lichidate. Ca exemplu, cheltuielile consiliilor raionale astăzi, pe țară, ajung la două miliarde de lei. Dacă facem reforma, economisim un miliard de lei. Acești bani se pot îndrepta la acești primari, la infrastructură. Un miliard de lei anual! Consiliile raionale să fie lichidate, să fie formate regiuni…”, a spus Botnari.

În acest sens, primarul a explicat cum ar putea fi formate aceste regiuni.

„Astăzi noi avem trei regiuni, plus municipiul Chișinău, Transnistria și autonomia găgăuză. Sunt șase regiuni, dar eu consider că e nevoie de zece regiuni, inclusiv cele nominalizate. Trei regiuni, ca să gestionezi toată țara, e puțin. La nivel de regiune să fie un aparat regional care să gestioneze și să promoveze dezvoltarea economică. Președintele de regiune trebuie să fie aprobat prin hotărâre de guvern, la propunerea prim-ministrului. Noi am putea angaja o persoană cu experiență, care să facă față. N-ai făcut față, ai plecat și s-a angajat altcineva. Și, totodată, președintele regiunii să fie și membru al Guvernului R. Moldova. Acești președinți de regiune, la nivel de administrație centrală, să poată să promoveze acele regiuni”, este de părere primarul de Hâncești.

Alexandru Botnari se mai arată dezamăgit de faptul că „în R. Moldova, avem 30 de ani de zile și în organigrama care este astăzi a unei primării nu s-a schimbat nimic”.

Uitați-vă câți ani! Noi am evoluat în multe, dar în acest domeniu chiar 30 de ani să nu schimbi nimic? Mi-a plăcut foarte mult administrația publică cum este reformată la momentul actual în Polonia. Tot ce se află în oraș, în domeniul public sau de stat, se află în cadrul primăriei, că-i spital, că-i școală, că-i școală profesională. Doar cadrele didactice, medicii, ceea ce ține de domeniul medicinii sau învățământului, dar, în rest, toată gospodăria publică care este în teritoriu să fie administrat de municipalitate.

La noi, ca să facem structuri aparte, nu putem să ne permitem așa lux, la bugetul R. Moldova și la multe alte lucruri. Eu socot că e binevenit ca toate acestea să fie la nivel de municipalitate și să fie o gospodărie cu mult mai bună. Fiindcă astăzi R. Moldova e tot o gospodărie, chiar și municipiul Hâncești. Și cum îl administrezi? Ca și cum ai fi acasă. Administrezi acasă. În ogradă e curat, e bine, ai reparat o țeavă – tot așa e și administrația locală, care la timpul cuvenit să vină și să reformeze aceste lucruri, să le facă în beneficiul cetățenilor”, a spus Botnari.

Sursa deschide.md

ajung la două miliarde de leiastăziCheltuielile consiliilor raionale