Cetatea Soroca a împlinit 521 de ani: ce taine ascunde aceasta?

Anul acesta se împlinesc 521 de ani de la fondarea Cetății Soroca, despre care sunt spuse multe legende.

Ea a fost construită ca o fortoreață împotriva invaziei tătarilor. Istoricul, Victor Botnari a luat parte la restaurarea cătății. Potrivit lui, la efectuarea acestor lucrări principala misiune a fost de a păstra aspectul inițial. Deaceea a fost pus accentul doar pe întărirea pereților.

Unii istorici consideră, Cetatea Sorocii a fost construită în locul unde sar fi aflat o veche Alchiomă, unde erau depozitate mărfurile aduse din Podolia. Alchiomia ar fi fost o așezare fortificată pe traseul de la Cetatea Albă spre Suceava. Victor Botnari, a povestit că în timpul săpăturilor a fost găsit un fundament a unei cetăței mai vechi, diferită de cât cea din piatră, pentru că era din lemn și avea o formă pătrată. Probabil, a fost incendiată de tătari.

Soldații nu se puteau adăposti în cetate într-un număr mare, asta pentru că diametrul curții interne este de doar 30,5 metri. Spre sfârșitul secolului al 17-lea, în timpul când în cetate a ajuns o garnizoană de 2 mii de soldați polonezi, au fost făcute mai multe modificări. Lângă pereți au fost construite alte 13 încăperi pentru a păstra praful de pușcă, iar deasupra au fost construite camere locative. Pentru soldații polonezi au fost construite cazarme în afara cetății, tot teritoriul a fost îngrădit cu șanțuri săpate în pământ. În timpul săpăturilor au fost găsite urme ale taberelor.

La zidurile cetății Soroca pe parcursul mai multor secole s-au dat cele mai sângeroase bătălii. În pofida nenumăratelor asedii, ea să păstrat până în vremurile noastre, practic în aspectul inițial.

Cetatea Soroca a împlinit 521 de ani: ce taine ascunde aceasta?