Carantina și situația pandemică cauzată de COVID-19 au dat peste cap viața studenților, în special a celor care locuiau în căminele oferite de universitate. Tinerii, care înainte aveau posibilitatea nu doar de a sta în cămine pe parcursul anului de studiu, dar și să-și petreacă vara acolo, acum nu mai pot reveni în locul pe care l-au numit, odinioară, „acasă”, relatează agora.md
AGORA a discutat cu mai mulți reprezentanți ai căminelor studențești. Am aflat în ce situație s-au pomenit acestea și ce se va întâmpla cu banii pentru perioada în care studenții nu au locuit acolo.
Bani returnați sau promisiunea de a achita mai puțin la anul
Pe 10 martie, după o decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin „Cu privire la suspendarea procesului educațional în instituțiile de învățământ”.
Astfel, studenții care au plecat din cămin odată cu stoparea procesului educațional nu au mai avut posibilitatea de a reveni. Totuși, șefii din cadrul universităților din Chișinău susțin că studenții își vor primi banii înapoi în baza unei cereri, după ce va fi recalculată suma achitată.
„Urmează să avem ședința senatului și să decidem totul. Cei în ultimul ani de studii vor primi banii înapoi pentru perioada în care nu au locuit la cămin, dar pentru ceilalți ani probabil că se va propune ca suma achitată pentru perioada în care nu au locuit să se reducă din plata pentru anul viitor. Cei care nu o să dorească, li se vor întoarce banii înapoi”, susține Președintele Comitetului Sindical al Studenților din cadrul Universității de Stat din Moldova, Victor Gîrlea.
În cazul Universității Tehnice din Moldova și a Universității Agrare, reprezentanții susțin că banii vor fi întorși pentru toți studenții care nu au locuit în cămin în legătură cu situația pandemică.
Accesul în cămin cu testul la COVID-19
Între timp, căminele din cadrul universităților au început, treptat, să primească înapoi studenții, unele – în baza unor restricții.
În căminele din cadrul Universității de Stat din Moldova, la momentul actual, sunt cazate 191 de persoane, dintre care 103 sunt studenți. Potrivit Președintelui Comitetului Sindical al Studenților din cadrul Universității de Stat din Moldova, Victor Gîrlea, a fost luată decizia ca studenții care au plecat să nu mai revină în cămine, dar au fost și cazuri când tinerilor li s-a permis să se reîntoarcă prin îndeplinirea unor cerințe.
„S-au întors câteva persoane care lucrează la universitate. Universitatea lor le-a achitat și le-a făcut testul și au fost primiți înapoi în cămin. Sunt câțiva studenți cu statut de orfani, dar tot universitatea le-a achitat testul. Noi fără test nu primim pe nimeni, pentru că nu știm cu cine au contactat. Totuși, au fost și cazuri în care unii studenți și-au achitat singuri testul și au revenit”, a menționat Victor Gîrlea.
În ceea ce privește primirea altor studenți, președintele comitetului sindical susține că procedura este imposibilă acum, întrucât a trecut mai mult e o săptămână din luna iunie.
Cei care au revenit au avut nevoie de o cerere, testul la COVID-19 și o confirmare a faptului că este angajat. Mai mult, locatarii căminelor se supun unor măsuri de monitorizare strictă.
„Accesul în cămin în timpul săptămânii se face printr-un registru de strictă evidență, fiecare ieșire din cămin trebuie indicată în registru cu data, ora părăsirii căminului, ora revenirii în cămin la reîntoarcerea și destinația deplasării. În zilele libere, părăsirea căminului pentru mai mult de 2-3 ore nu este permisă”, afirmă Vasile, locatar al căminului USM.
Anterior plasat în carantină, astăzi – primitor pentru studenți
Căminul nr. 1 al UTM s-a aflat în carantină timp de 14 zile, în urma diagnosticării unei studente cu coronavirus. Acesta a ieșit din carantină acordul specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ca urmare a expirării termenului recomandat de autorități, iar acum primește studenții care vor să revină înapoi. Acest lucru este valabil și pentru celelalte cămine UTM.
„O parte dintre studenți sunt deja reveniți în cămine pentru a-și susține sesiunea, în format online. Studenții au fost admiși în baza unui certificat de la decan și nici nu au fost nevoiți să aducă testul la COVID-19”, a menționat Elena Terentii de la Direcția Socială și Activități Studențești din cadrul Universității Tehnice.
În ceea ce privește căminele de la Universitatea Agrară, directorul campusului, Radu Cosalic, a menționat că majoritatea studenților sunt plecați, iar în cazul în care cineva vrea să se reîntoarcă, totul se hotărăște la nivel de decanat.
Dilema căminelor deschise pe timp de vară
În ceea ce privește activitatea căminelor pe timp de vară, reprezentanții universităților susțin că nu au fost luate decizii concrete, ci doar se monitorizează situația.
„Anul acesta, insistăm să nu lăsăm studenții pentru vară în cămine. Dar sperăm că până la sfârșitul lunii iunie situația să se amelioreze, posibil că va fi deschis un cămin sau două ca și în ceilalți ani. Nimic concret încă nu s-a decis”, a menționat Victor Gîrlea.
În Republica Moldova, toate grădinițele și școlile din țară au fost închise începând cu, miercuri, 11 martie. Măsura a fost anunțată de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ce au fost confirmate noi cazuri de coronavirus pe teritoriul țării noastre.
Amintim că primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost depistat pe 7 martie. O femeie, care a venit acasă din Italia, a fost preluată de la Aeroportul Internațional Chișinău, fiind dusă în stare gravă la spital.
Sursa: agora.md