În 20 de ani de când Republica Moldova a devenit parte a Convenţiei Europei, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a examinat peste 20 de mii de cereri îndreptate contra Republicii Moldova, fiind adoptate peste 350 de hotărâri în cauze moldoveneşti. În consecinţă, Înalta Curte a obligat statul nostru să achite compensaţii de peste 16 milioane de euro pentru nerespectarea Convenţiei CtEDO, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Partea bună a acestor lucruri este anume că CtEDO ne acordă o șansă, o posibilitate de a remedia problemele existente care nemijlocit au dus la aceste încălcări. De exemplu, datorită CtEDO a fost înăsprită legislația în ceea ce privește infracțiunile pentru tortură, or astfel numărul plângerilor de maltratare a scăzut. Avem o legislație mult mai bună și în ceea ce privește libertatea de exprimare, dar și alte exemple. Cu alte cuvinte, Convenția Europeană a adus nu doar modificări de legislație, dar și modificarea în practica judecătorească”, a declarat consilierul Centrului de resurse juridice din Republica Moldova, Daniel Goinic.
Acum 20 de ani Republica Moldova a devenit parte a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, angajându-se să respecte şi să recunoască jurisdicţia Curţii Europene pentru Drepturile Omului.