În scopul executării hotărârii Curții de Apel Chișinău (CSJ) din 17 iunie și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat consultări suplimentare cu factori de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), transmite Știri.md.
Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare.
De menționat că Curtea de Apel a obligat CEC să deschidă cel puţin 191 de secţii de votare pentru diasporă.
La fel a menținut decizia Curții de Apel și Curtea Supremă de Justiție.
În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora.
În rezultat, a fost aprobată, cu votul unanim al membrilor Comisiei, lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar Consiliul electoral al circumscripției electorale pentru secțiile de votare constituite în străinătate nr. 38 va ajusta hotărârea privind constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare în străinătate în corespundere cu hotărârea CEC:
Astfel, a fost lăsată în vigoare hotărârea Curţii de Apel, care a obligat CEC să deschidă cel puţin 191 de secţii de votare pentru diaspora, dar nu 146, cum a stabilit Comisia Electorală Centrală.
Curtea de Apel a anulat joi, 18 iunie, anexa hotărârii CEC prin care s-a decis deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate și anexa hotărârii prin care s-a decis deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate.
Vineri, 19 iunie, CEC a atacat cu recurs la CSJ decizia instanţei, pe motiv că, potrivit legii, nu mai poate decide asupra deschiderii secțiilor de votare.
Codul Electoral prevede că decizia privind secțiile de votare se ia de CEC cu cel puțin 35 de zile până la alegeri, iar până la scrutin au rămas mai puțin de 20 de zile.
Foto: Știri.md.