Cea mai performantă dronă a ajuns în Moldova

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost ridicată de la sol cea mai performantă dronă echipată cu senzori video pentru depistarea bolilor viței-de-vie notează NOI.md.

Desfășurarea exercițiului practic a avut loc în podgoriile vinăriei „Sălcuța” (satul Tănătari, raionul Căușeni) și reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”, care are drept scop principal depistarea, profilaxia și combaterea bolilor în plantaţiile viticole din Republica Moldova. Utilizarea tehnologiilor avansate în sectorul vitivinicol este implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională  (USAID) și Guvernul Suediei.

Cu o precizie de 95% de detectare, drona performantă specială scanează o suprafața de 20 ha în 24 de minute. Pentru cele cca 110.000 de hectare de podgorii din Moldova, dispozitivul dotat cu camera multi-spectru va contribui la prezentarea unui tabou complet și detaliat al sănătății viței-de-vie din țară, în special privind bolile de îngălbenire aurie și lemn negru, care s-au răspîndit recent într-un mod alarmant.

Desfășurarea exercițiului pilot reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”.

Prima etapă a vizat identidicarea furnizorului și cumpărarea dronei, al cărei preț este de 23.751 de dolari. Valoarea totală a proiectului se ridică la 80.000 de dolari.

Scopul principal al proiectului „FlaveDor” este de a depista, preveni și combate focarul bolililor, în special în ce privește îngălbenirea aurie în plantaţiile viticole din Republica Moldova

FlaveDorдронызаболевания винограда