Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) va desfăşura în cea de-a doua jumătate a lunii curente consultări publice zonale în vederea dezvoltării conținuturilor curriculare la disciplinele școlare, urmând ca, la finele anului, în Guvern să fie prezentat „Conceptul de modernizare a curriculumului şcolar”. MECC a identificat în acest scop 15 milioane de lei, potrivit secretarului general de stat al al instituţiei, Igor Șarov, informează Deschide.md.
În cadrul unui interviu acordat portalului de ştiri Deschide.MD (n.r. interviul integral va fi publicat mâine), Şarov a menţionat că modificările vor conduce, între altele, și la reducerea numărului de ore obligatorii studiate în prezent în ciclul liceal: „Planul cadru actual prevede un număr prea mare de ore obligatorii, pentru liceu, spre exemplu, lucru ce supraîncarcă și de-motivează elevii. Numărul excesiv de ore obligatorii studiate azi la liceu nu rezistă niciunei critici în comparație cu statele europene, acest fapt având o influență negativă și asupra opțiunilor elevilor de a studia discipline suplimentare, în conformitate cu necesitățile și interesele proprii”.
Chiar dacă, afirmă sursa citată, elevii din Republica Moldova au rezultate bune la învăţătură („după cum rezultă şi din evaluarea PISA, Programului pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor), „nu putem nega și faptul că sistemul educațional din Republica Moldova nu le oferă elevilor destule oportunități care ar contribui la formarea și dezvoltarea competențelor de gândire critică, antreprenorială, a celor civice și estetice”. Şarov a ţinut să sublinieze că aspectul acesta, precum şi capacitatea cadrelor didactice de a pune în aplicare noul curriculum „se află pe agendă noastră curentă de activitate”.
Iniţiativa în discuţie a fost anunțată anterior și de ministrul Monica Babuc, care a precizat că reforma curriculară va scoate „povara numărului mare de discipline școlare de pe umerii elevilor, dar și povara numeroaselor rapoarte de pe umerii cadrelor didactice”.
Subiectul modificării și perfecționării curriculumului școlar este intens dezbătut și pe rețelele sociale. Părerile internauților sunt împărțite. Dacă unii consideră că această modificare este indispensabilă, alții că va îmbunănăţi sistemul educațional.