Alexandr Stoianoglo a făcut primele declarații în stare de libertate și a dezvăluit presei că, în curând, urmează să-și viziteze mama. Acum o zi, contactat telefonic de Realitatea.md, unul din avocații procurorului, Vasile Gafton, ne-a explicat că magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul apărării și au anulat încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care, pe data de 3 decembrie, s-a decis prelungirea arestului la domiciliu cu încă 20 de zile, solicitat de procurorii anticorupție.
Odată ce a aflat decizia, Alexandr Stoianoglo a ieșit din instanța ierarhic superioară afară către susținători. A reiterat că dosarele în care este învinuit au fost fabricate politic pentru a fi scos din funcția pe care o deține în suspendare.
„Sunt foarte emoționat. Voi mi-ați dat putere în acest moment dificil. Vă mulțumesc că sunteți aici, în ciuda ploii și înghețului”.
Încă nu înțeleg ce am încălcat și ce am făcut. Ei investighează cazul de două luni. În afară de interogarea a doi martori și examinarea jurnalului meu, nu au făcut nimic. Dar mulțumesc că judecătorii m-au ascultat, cel puțin astăzi”.
Colegii de la NM au scris că procurorul general suspendat din funcție a mai spus că, deși instanța i-a atribuit o listă de restricții, în următoarele zile urmează să-și viziteze mama. Nu a putut să o vadă tot timpul în care a fost în arest la domiciliu.
„Am restricții, dar mâine sau poimâine voi merge la mama”.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în data de 5 octombrie curent, iar când au expirat cele 72 de ore, acesta a fost plasat în arest la domiciliu.
Reținerea a avut loc după o ședință extraordinară a CSP, unde Lilian Carp, deputat PAS, a depus o sesizare împotriva sa pe patru subiecte.
CSP a desemnat un procuror pentru a investiga presupusele ilegalități și la scurt timp acesta deja a inițiat o urmărire penală, percheziții care s-au soldat cu reținere. Este vorba despre procurorul anticorupție Victor Furtuna.
Procurorul general suspendat din funcție este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.