Ce se întâmplă cu şcolile din restul Europei. În Olanda, elevii vor fi testați de profesori

Odată cu redeschiderea școlilor în România, ţara noastră se alătură majorității statelor europene care au luat o decizie similară. Pe 8 februarie, ziua în care încep cursurile la noi, vor reveni la ore și olandezii. 

Profesorii le vor face elevilor olandezi teste COVID, iar dacă unul dintre copii este detectat pozitiv, întreaga clasă intră în carantină. Școlile sunt închise în Olanda din 17 decembrie anul trecut, iar liceele ar urma să se redeschidă pe 15 februarie. În Belgia, școlile sunt deschise de mai mult timp, la fel și în Finlanda, în timp ce în Grecia unitățile de învățământ s-au redeschis de curând, informează digi24.ro.

Sunt și state europene care au preferat să nu-i cheme încă pe copii la școală. Vorbim aici de Marea Britanie, Germania, Danemarca și Polonia, unde autoritățile se tem de o explozie a infectărilor. Guvernul de la Varșovia, de exemplu, plănuiește să menţină unităţile de învăţământ închise cel puțin până luna viitoare.

Redeschiderea școlilor în data de 8 februarie a fost decisă marți într-o ședință la Palatul Cotroceni. Astfel, în 8 februarie ar urma să fie dechise fizic școlile în funcție de mai multe scenarii pe baza datelor epidemiologice. Klaus Iohannis a anunțat care sunt scenariile în care se vor desfășura cursurile. În afară de localitățile aflate în carantină, toți copiii de la grădiniță și cei din clasele I-IV vor merge la școală, indiferent de rata de incidență.

În localitățile în care sunt puține cazuri, în scenariul verde toți copii merg la școală și la grădință.

În scenariul galben, acolo copiii de grădiniță merg la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclu secundar merg copiii din clasa a VIII-a și la liceu tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc pentru Bacalaureat.

În localitățile în scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul vor face școala online.

În localitățile care intră în carantină, evident, toată lumea stă acasă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat la Digi24 că elevii vor sta câte doi în bancă și că despărțitoarele din plexiglas vor dispărea. El a spus că și alte țări au încercat experiența cu despărțitoare și nu s-au dovedit eficiente. Cea mai bună măsură de protecție rămâne masca, mai bună chiar decât distanțarea.

Cîmpeanu a anunțat că școlile din întreaga țară au la dispoziție un stoc de peste 37 de milioane de măști și peste un milion de litri de dezinfectant.

Purtarea măștii la școală nu este opțională pentru elevi și cu atât mai puțin pentru profesori, a subliniat ministrul.

Ce se întâmplă cu şcolile din restul Europei. În Olandaelevii vor fi testați de profesori