Curtea Constituțională (CC) a suspendat, luni, 7 decembrie, legea votată de deputații PSRM și platforma „Pentru Moldova” prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.
„Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 137 prin care a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, transmite unimedia.info.
În esență, prin Legea menționată Parlamentul a exclus din competența Președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar.
Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării nr. 195a/2020 depusă la Curte de către Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în decizia CC.
Decizia Curții este definitivă, iar suspendarea modificărilor este valabilă până cel puțin la soluționarea în fond a cauzei, data căreia va fi anunțată ulterior.
Amintim că săptămâna trecută Parlamentul a votat mai multe proiecte de legi, printre care trecerea SIS în subordinea Parlamentului.
Președintele în funcție, Igor Dodon, spune că Serviciul de Informații și Securitate nu a fost trecut „din nicio subordine în alta, iar „tot ce a decis ieri Parlamentul este votarea în funcție de către deputați și a vicedirectorului instituției”.
În iunie 2019, PSRM și ACUM au votat împreună un proiect prin care șeful Serviciului Informații și Securitate era numit de Președintele țării și aprobat de Parlament, iar instituția trecea astfel sub control prezidențial.
Pe 3 decembrie, cu proteste în stradă și scandal în Parlament, Serviciul de Informații și Securitate a trecut din nou drumul. Instituția a fost pusă în subordinea Parlamentului, cu votul a 51 de deputați.
Maia Sandu a criticat decizia legislatorilor și a chemat oamenii la protestul care a avut loc duminică.
Sursa unimedia.info