În primele patru luni ale anului 2021 volumul mijloacelor financiare transmise de moldovenii din diasporă în țară a constituit 513 milioane de dolari, sau cu 144 de milioane ori 39% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Asta arată datele expertului economic Veaceslav Ioniță, scrie tv8.md.
Comparativ cu media din ultimii 15 ani, volumul remitențelor sunt cu 33% mai mari. Suma respectivă reprezintă un record absolut pentru Republica Moldova și este cu 7,5% sau 36 de milioane de dolari mai mare decât precedentul record stabilit în 2008.
Conform unui studiu realizat de IDIS Viitorul, remitențele pe căi oficiale reprezintă doar 80% din totalul banilor trimiși de moldoveni acasă. Suma totală care a intrat în țară ar putea fi de cel puțin 640 de milioane de dolari. Acest fapt este confirmat și de creșterea ofertei nete de valută din partea persoanelor fizice pe piața valutară, care în acest an va atinge nivelul maxim din ultimii șapte ani.
Expertul este de părere că pe piața valutară asistăm totuși la un mic deficit de valută, cauzat de creștere cererii de valută din partea agenților economici. Ioniță spune că acest fapt se datorează unui proces specific Republicii Moldova în ajun de alegeri, când cererea de valută din partea agenților economici crește semnificativ.
„Însă, în acest an, fenomenul este mult mai slab decât la alegerile din trecut. Banca Națională a Moldovei (BNM) în acest an a făcut mici intervenții pe piața valutară în mărime totală de 14 milioane de dolari, ceea ce este incomparabil cu intervențiile de 200-250 de milioane de dolari din trecut”, scrie expertul.
În concluzie, Veaceslav Ioniță spune că în 2021 vom avea un volum record de remitențe, oferta de valută din partea persoanelor fizice va fi la un nivel maxim din ultimii șapte ani, alegerile parlamentare influențează foarte slab piața valutară, BNM face mici intervenții pe piața valutară, mai mult de formă, decât din necesitate, astfel piața valutară și cursul leului moldovenesc vor rămânea stabile în acest an.
Foto: tv8.md.