Căni cu poveștile din ceramică, made in Bălți

De patru ani, cu ajutorul argilei și a pasiunii, Ludmila Șuliga, dă viață cănilor banale. Obiectele care trec prin mâinile femeii sunt transformate în creații care ajung cel mai des peste hotarele țării. Totul a apărut din dorință fără careva studii. Iar acum, deși materia primă cu greu o poți găsi în țara noastră, Ludmila își dorește un atelier al său pentru a crea căni de poveste.

Adevărate povești apar din mâinele Ludmilei Șuliga.

Mamă a doi copii, aceasta și-a găsit pasiunea pentru înfrumusițarea cănilor cu lut polimeric în 2016. În câteva zile, cu ajutorul argilei și a uneltelor destinate sculptării, crează lucrări de-a dreptul impresionante. Necătând la faptul, că nu este un hobby deloc ușor, care necesită multă răbdare, iar materialele de lucru sunt de negăsit, aceasta afirmă că tot timpul liber încearcă să-l dedice acestei pasiuni.

,,Tot timpul liber încerc să-l dedic acestui lucru, asta e pasiunea mea, dragostea mea. Inițial evident, cum am mai spus era doar un hobby, și nici nu plănuiam să fac comenzi și vânzări.”

Lipsa studiilor în domeniu nu a devenit un obstacol, ba din contra, minusul se compensează cu dorința, manifestată de aceasta.

,, Studii în domeniu nu am, este pur inițiativa mea și dorința mea, dar și pasiunea.’’

Orice meserie are și neajunsuri. Iar pasiunea pe care a îndrăgit-o Ludmila nu este o excepție. Materialele necesare din păcate sunt inaccesibile în țara noastră. Fiind comandate de peste hotare.

,, Cu materialul de lucru, sunt dificultăți majore. Una din cauzele principale de ce am încetat să sculptez flori este anume inaccesibilitatea materialelor în Republica noastră.”

,, Lucrul hand-made este dezvoltat la noi în țară, dar materialele pentru hand-made sunt foarte scumpe, nu toți riscă să investească într-o astfel de afacere ca materiale pentru lucru hand-made.”

Visul Ludmilei, ca și a oricărui om de artă este să-și deschidă propriul atelier, iar personajele cărora le dăruiește chip se vor bucura de un spațiu luminos și aranjat.

,,Aș vrea mult să-mi deschid un atelier de lucru, un colțișor, să iau vreo doua fete și să le instruiesc și să începem o activitate mai serioasă, mai profesională. Pentru că până când e un hobby. ”

În mare parte, lucrările Ludmilei sunt exportate peste hotarele țării unde sunt la mare căutare.

căniceramicăLudmila Șuliga