10 la sută din impozitele persoanelor juridice din localitate să ajungă direct în bugetele locale din Chișinău și Bălți, iar în cazul celorlalte municipii și sate, cota să crească până la 15% și respectiv – 50%. Solicitarea vine din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova, care face apel către partidele înregistrate în campania pentru parlamentare ca acestea să ia în calcul cerințele respecive și să le includă în programul lor electoral, transmite agora.md.
„Cerem tuturor concurenților electorali recunoașterea și fixarea în programele lor electorale a descentralizării și a autonomiei locale. În special, cerem alocarea directă în bugetele locale a impozitului din veniturile persoanelor juridice, colectate în teritoriul respectiv, în volum de cel puțin 10% pentru bugetele munipiului Chișinău și Bălți. Cel puțin 15% pentru bugetele municipiilor și orașe de reședință de raion și cel puțin 50% din bugetele satelor, orașelor și comunelor. Mai solicităm și creșterea defalcărilor de la impozitul pe venit pentru persoanele fizice pentru orașe și municipii de la 50% la 75%”, a declarat Tatiana Badan, președinta CALM
Autoritățile locale din orașele și satele din țară se plâng că nu se descurcă cu bugetele mici pe care le au, iată de ce ar fi oportun ca impozitele pe care le achită cetățenii din localitate să ajungă direct în bugetul primăriei și să nu fie centralizate, așa cum se întâmplă în prezent. Acestui apel public s-a alăturat și edilul capitalei, Ion Ceban.
„Problemele sunt comune pentru majoritatea primăriilor din țară. Ma refer aici la asigurarea autonomiei locale. Politicienii sunt așa cum sunt. Acum, de când sunt primar, văd unde sunt probleme enorme, cu care se confruntă autoritățile locale. Astazi, când în Chișinău mă întreabă un agent economic de ce nu se face asta sau asta, deoarece el plătește impozite, de fapt, cum să-i spun că din impozitele lui ajunge zero în bugetul Primăriei”, a explicat Ceban.
Primarii consideră că este nevoie de o descentralizare, iar autorităților locale este necesar să li se ofere autonomie.
„Primarii vin și întind mâna către administrațiile publice centrale pentru a mișca lucrurile. Ne-am săturat ca agenda politică a partidelor să fie axată pe geopolitică și mai rar pe principiul că persoana contează”, a declarat Constantin Cojocaru, edilul municipiului Edineț.
Foto: agora.md.