Informația a fost anunțată de ministrul apărării Krasimir Karakacianov care a recunoscut că zilnic în țară continuă să pătrundă migranți ilegal, cea mai mare parte din Afganistan, scrie europaliberă.org.
Acum în zona frontierei cu Turcia se află, împreună cu polițiștii de frontieră, 200 de militari. Aceștia, însă nu patrulează înarmați, ci acordă ajutor logistic polițiștilor. Până acum Bulgaria s-a abținut de a organiza acțiuni militare în zona frontierei pentru a nu-i deranja pe vecinii turci. Ca și instalația de sârmă ghimpată, participarea sub aceasta formă limitată a armatei nu a dat rezultatul dori,t judecând după numărul relativ mare de migranți prinși în Serbia. În ultimul timp mai mulți migranți sunt arestați și în România.
Frontiera cu Turcia va fi împărțită în cinci zone în care vor fi dislocați 600 de militari cu pregătire specială.
Declarația ministrului Karakacianov vine în contradicție cu statistica Ministerului de Interne care arată că în prima săptămână a lunii august în țara au intrat numai șase migranți ilegali, iar de la începutul anului, 510.
Ministrul apărării a constatat că militarii demonstrează o eficacitate mult mai mare în comparație cu polițiștii. În Serbia vecină ei sunt cei care păzesc frontiera cu Bulgaria.
Într-un interviu pentru cotidianul german „Die Welt”, Karakacianov declară că Turcia va saluta eforturile Sofiei de a limita migrația ilegală.
Bulgaria va moderniza și extinde sistemul de observare dealungul frontierei, inclusiv prin folosirea de camere de supraveghere pe timp de noapte și drone.
În interviul citat, ministrul critică Uniunea europeană și NATO pentru ajutorul insuficient acordat țărilor de primă linie și propune dislocarea de trupe NATO în Italia și Grecia. „La nevoie militarii trebuie să participe la apărarea frontierelor externe. Nu putem accepta pătrunderi în masă,” a declarat Karakacianov.
Organizația germană „Pro Asyl” a criticat planurile ministrului bulgar în care a vâzut o încălcare grosolană a drepturilor omului. De la începutul anului în Germania au sosit aproape 100.000 de migranți ilegali.