BOALA MOLDOVENILOR ÎNCEPE DE LA MICUL DEJUN

Aproape jumătate dintre copiii din Republica Moldova nu obişnuiesc să ia micul dejun. Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 30 la sută dintre minorii în vârstă de 11 ani din ţara noastră nu mănâncă niciodată dimineaţa. Mai grav este că până ating vârsta de 15 ani, la micul dejun mai renunţă încă opt la sută dintre copii.

Medicul gastroloc de la Spitalul municipal Bălți, Aliona Calistru, spune că majoritatea problemelor de sănătate pornesc anume de la vârsta adolescenței, când copilul este în continuă dezvoltare. Atfel, din cauza alimentației incorecte, copiii se aleg în primul rând cu gastrită.

Școlarii trebuie să ia dejunul cu regularitate. Poate cei care învață în clasele primare mănâncă la școală pe la ora zece. Până la această oră ei oricum pun mintea în mișcare, iar stomacul simte lipsa de alimentație. Ar fi de dorit, ca părinții să le pregătească copiiilor micul dejun, măcar în cantități mici”.

Cât despre perioada Postului Mare, care este respectat de către creștinii ortodocși, medicul spune că nu este recomandat pentru copii și adolescenți, ci mai mult pentru adulții care nu au probleme de sănătate.

Dacă vorbim despre un adult sănător, căruia îi permite sănătatea, să respecte postul este chiar un lucru bun, în special pentru detoxifierea organismului pe cale naturală. Dacă este un om cu boală cronică, dacă este un copil, chiar și biserica nu este categorică în respectarea postului”.

Micul dejun asigură aproape 25 la sută din energia necesară pe parcursul zilei.

REPORTER: NATAȘA TOCARCIUC
IMAGINE: VLADIMIR TATARCIUC
MONTARE: CHIRA BATRANAC