Michel Barnier a avertizat împotriva riscului unei ruprturi britale a discuţiilor între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, în cazul în care cele două părţi nu reuşesc să se înţeleagă anul acesta asupra viitoarei lor relaţii după Brexit, relatează AFP, potrivbit news.ro
”Prima fază este de-acum încheiată şi trebuie să reconstruim totul”, a declarat Michel Barier cu patru zile înainte de divorţ, într-o conferinţă de presă, la Dublin, unde a discutat cu premierul irlandez Leo Varadkar.
”La sfârşitul anului (…), dacă nu avem un acord, nu va fi rutina obişnuită şi statu-quoul”, a subliniat el.
”Trebuie să înfruntăm riscul de a ne afla pe marginea prăpastiei, mai ales în domeniul comerţului”, a avertizat el.
În lipsa unui acord comercial, relaţiile economice dintre Bruxelles şi Londra urmează să fie reglementate de reglementările Orgaizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), mai puţin avantajoase, întrucât ele impun taxe vamale mărfurilor.
Michel Barnier a subliniat totodată că cele două părţi dispun de ”foarte puţin timp” pentru a ajunge la un acord în timpul perioadei de tranziţie, până la sfârşitul lui 2020, aşa cum vrea premierul britanic Boris Johnson.
În afară de relaţia comercială, cele două părţi este necesar să se înţeleagă în domeniul securităţii, energiei, pescuitului sau transporturilor.
Michel barnie a precizat că urmează să prezinte lunea viitoare un proeict al unui mandat de negociere statelor membre, în urma acordului divorţului care reglementează modalităţile despărţirii.
Mandatul european este necesar să fie aprobat la nivel ministerial până la 25 februarie, potrivit unor oficiali europeni, pentru a permite ca negocieri săînceapă către 1 martie.
Într-un discurs prevăzut la începutul lui februarie, Boris Johnson urmează să-şi prezinte ambiţiile cu privire la încheierea unui acord de liber-schimb de acelaşi tip cu cel încheiat de UE cu Canada recent, însă fără o aliniere la reglementările europene.
Însă Michel Barnier a avertizat că ”nivelul de acces” pe piaţa unică europeană de care vor beneficia bunurile britanice va fi ”proporţional” cu nivelul alinierii Regatului Unit la reglementările europene, ”mai ales la reglementările în domeniul ajutoarelor de stat”.
Premierul Leo Varadkar a apreciat, la rândul său, că UE abordează negocierile ”dintr-o poziţie foarte puternică”.
”Noi suntem 27 de ţări, avem o populaţie de 450 de milioane de persoane, iar piaţa unică este prima economie mondială”, a declarat el.
Liderul irlandez, care îşi joacă rămânerea la conducerea Guvernului în alegerile legialative anticipate de la 8 februarie, a apreciat de asemenea că acest calendar este ”foarte dificil”, apreciind însă că este ”posibil (…) să se construiască un parteneriat foarte strâns”.
Boris Johnson a înscris în legea aplicării acordului divorţului încheiat cu UE – promulgat joi în Regatul Unit – interdicţia ca Guvernul său să ceară o prelungire a perioadei de tranziţie după 2020.
Într-un interviu acordat BBC, Leo Varadkar a avertizat împotriva oricărei încercări a Londrei de a încheia acorduri parţiale.
Varadkar s-a angajat totodată să muncească ”zi şi noapte” în încercarea de a ajunge la un compromis global până la sfârşitul anului. ”Nu vom tărăgăna”, a dat el asigurări.