Benzinăriile fără benzină sau motorină în vânzare ar putea fi închise

Stațiile Peco care nu pun în vânzare motorină sau benzină riscă să fie închise. Cel puțin asta reiese din ultima inovație adoptată de ANRE.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) continuă să facă experimente în domeniul reglementării pieţei produselor petroliere.

Ultima inovaţie este adoptarea, pe 12 octombrie 2021, a unei noi Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, un act care, potrivit ANRE, „corespunde ultimilor modificări la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere”, operate de Parlament la finele lunii august 2021, transmite  mold-street.com.

Dacă nu ai în vânzare benzina COR 95 sau motorină, îţi sistezi activitatea

Potrivit ANRE metodologia reglementează modul de calculare de către Agenție a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, a marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modul în care agenții economici stabilesc prețurile reieșind din prețurile maximale publicate de Agenție etc.

„Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard (benzina COR 95 și motorină) va asigura protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere”, se arată într-un comunicat de presă.

Una dintre inovaţiile incluse în noua Metodologie este faptul că, în cazul în care o benzinărie nu are în vânzare benzina COR 95 sau motorină, proprietarul „este obligat să sisteze imediat comercializarea celorlalte tipuri de produse din aceeași categorie, informând consumatorii prin excluderea prețurilor de pe panoul stației de alimentare”.

Este ca şi cum dacă în magazinul de la colţ nu este în vânzare franzela de 4,50 lei, apoi acesta ar urma să fie închis.

Agenţia îşi argumentează „inovaţia” prin faptul că astfel „consumatorul având libertatea alegerii produsului și comparării prețurilor stabilite de către regulator pentru produsele de tip standard, cu prețurile celorlalte tipuri de produse similare”.

Ce rost să trimiţi opinii dacă niciuna nu este luată în considerare

Am solicitat opinia la câţiva agenţi economici care activează pe piaţă, referitor la noua Metodologie şi această obligativitate, dar ei au refuzat să comenteze.

„Nu am participat la discuţiile publice. Ce rost să trimiţi sau să îşi expui opiniile referitor la proiectele de modificare a unor acte normative, dacă niciuna nu este luată în considerare”, ne-a replicat un manager de companie.

De altfel, doar o singură companie petrolieră a trimis un aviz la proiectul Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, dar şi acela a fost respins de ANRE.

Documentul prevede şi obligativitatea companiilor să raporteze Agenției toate prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere care urmează a fi aplicate în ziua/zilele următoare.

Acestea urmează a fi raportate în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, până la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice elaborate și gestionate de către ANRE.

Agenţia se angajează să pună la dispoziția agenților economici platforma nominalizată și să ofere acces public la informațiile privind adresa de amplasare a fiecărei stații de alimentare și prețurile stabilite de către acestea, inclusiv cu posibilitatea sortării datelor după criteriul celui mai mic preț, amplasare (raion, municipiu/oraș) sau după denumirea titularului licenței, oferind astfel consumatorilor un instrument facil de identificare și alegere a celui mai avantajos furnizor de carburanți dintr-o zonă anumită.

ANRE și-a rezervat cel mult trei luni din data intrării în vigoare a deciziei de azi, ca să vină cu soluția tehnică funcțională pentru platforma menționată.

Liberalizarea pieţei en-gros

Cu toate acestea documentul conţine unele prevederi care ar putea duce potrivit ANRE la o mai mare liberalizare a pieţei.

În rezultatul modificărilor operate în Legea nr. 461/2001 și celor propuse în Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, trei tipuri de activități licențiate devin liberalizate sub aspectul formării prețului susţine ANRE.

Este vorba de: importul și comercializarea cu ridicata a benzinei și motorinei;  importul și comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat şi comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la stațiile de alimentare.

Doar comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare va rămâne reglementată de ANRE.

Agenţia estimează că în rezultatul implementării noilor prevederi, din cele 195 de licențe valabile, doar 87 de titulari urmează a fi supuşi reglementărilor specifice de formare a prețurilor, sau din cele 713 stații de alimentare cu carburanți, 154 urmează să se conducă integral de prevederile Metodologiei, 515 parțial, iar 44 de stații nu vor fi supuse reglementărilor propuse.

De notat că aceasta este deja a treia modificare din acest an a Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

ar putea fi închiseBenzinăriilefără benzinăîn vânzaresau motorină