Țelina provine din familia feniculului și a pătrunjelului și este una dintre cele mai versatile legume, datorită abundenței sale de substanțe nutritive, potrivit exquis.ro.
Frunzele sale conțin vitamina A, în timp ce tulpina oferă vitaminele B1, B2 și B6, calciu, potasiu, sodiu, fier, magneziu, acid folic, fosfor și aminoacizi. În plus, este recomandat să incluzi sucul de țelină în dieta ta, datorită capacității sale de a stimula digestia.
Motivele pentru care ar trebui să incluzi sucul de țelină în dieta ta
1. Reglează tensiunea arterială
Țelina conține sodiu organic care are puterea de a scădea tensiunea arterială, potrivit eva.ro. Ftalidele din țelină relaxează mușchii arteriali, dilată vasele de sânge și stimulează fluxul sanguin.
Bea suc de țelină timp de 7 zile, apoi fă o pauză de 3 săptămâni înainte de a începe să bei din nou.
2. Bun pentru atleți
Datorită conținutului său de minerale, sucul de țelină poate fi de ajutor după un antrenament fizic intens, deoarece va compensa electroliții pierduți și va rehidrata întregul corp.
3. Încurajează pierderea în greutate
Știai că sucul de țelină scade pofta de mâncare? Bea acest suc pe parcursul zilei, dacă vrei să beneficiezi de acest efect al său.
4. Descompune pietrele urinare
Caracteristile sale diuretice puternice te vor ajuta să elimini mai ușor pietrele urinare.
5. Îmbunătățește funcția renală
Țelina poate declanșa eliminarea toxinelor din organism, în acest îmbunătățind funcția renală și prevenind pietrele la rinichi.
6. Calmează sistemul nervos
Dacă suferi de insomnie, sucul de țelină poate fi salvarea ta. Are minerale organice alcaline, care au o influență liniștitoare și calmantă asupra sistemului nervos.
7. Reduce riscul de cancer
Fitochimicalele din țelină sunt capabile să prevină cancerul de colon și de stomac.
8. Tratează constipația
Proprietățile laxative ale țelinei sunt perfecte pentru tratarea constipației, prin relaxarea nervilor.
9. Normalizează temperatura corpului
Sucul de țelină este o băutură excelentă pentru zilele călduroase. Bea 2-3 pahare de suc de țelină între mese pentru un efect optim.
10. Luptă împotriva inflamației
Poliacetilena din țelină ameliorează simptomele bronșitei, astmului, gutei și artritei.
11. Echilibrează pH-ul corpului
Mineralele din țelină pot să neutralizeze aciditatea excesivă, în acest fel echilibrând pH-ul organismului.
Cum să alegi și să depozitezi țelina
Cu cât sunt mai verzi frunzele, cu atât mai bine. Rădăcina trebuie să fie fermă. O poți pune într-o pungă sau într-un container etanș la frigider. Nu o lăsa niciodată la temperatura camerei, deoarece se va strica destul de repede și va trebui să o arunci.
Sursa: stiripesurse.ro