Belarus acuză Moscova şi Occidentul că vor să o destabilizeze. UE cere eliberarea unui important opozant al lui Lukaşenko

Preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, a acuzat vineri Moscova şi Occidentul să încearcă să-i destabilizeze ţara. Declaraţia intervine la o zi după arestarea unui adversar politic pe fondul unei campanii ce-i vizează pe potenţialii săi rivali la alegerile prezidenţiale din august, transmite agerpres.ro cu referire la France Presse.

„Astăzi, toate interesele geopolitice sunt concentrate asupra Belarusului, atât în Vest, cât şi în Est”, a spus Lukaşenko în cadrul unei şedinţe de guvern.

„Anumite forţe încep să se intensifice pentru a schimba situaţia din ţară”, a adăugat el, dând asigurări totuşi că a reuşit să „perturbe planul de destabilizare pe scară largă a Belarusului” şi a reuşit ”să aducă la lumină adevărata faţă a anumitor marionete” şi „a păpuşarilor lor din străinătate”.

Aceste afirmaţii au fost făcute după arestarea joi a adversarului său Viktor Babariko (Babaryko), acuzat de „fraudă” şi „spălare de bani”, precum şi a fiului acestuia, Eduard, care-i conduce campania şi care a fost acuzat de „neplata impozitelor”.

Babariko, fost bancher al unei filiale a gigantului rus Gazprom, şi-a anunţat intenţia de a candida împotriva lui Alexander Lukaşenko la alegerile prezidenţiale din 9 august. Prezentându-se ca apărătorul antreprenorilor, el s-a lansat în campanie criticând sistemul economic, controlat în mare măsură de stat şi aflat în criză, într-un context de conflicte politice şi petroliere cu ”marele frate rus”.

Uniunea Europeană a cerut vineri eliberarea acestuia. „UE invită autorităţile din Belarus să-i elibereze imediat (ce cei doi) din detenţia preventivă şi să garanteze respectarea deplină a statului de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al politicii externe a UE, Peter Stano, într-un comunicat, citat de DPA. „Orice investigaţie trebuie să fie imparţială şi fără presiune politică”, adaugă comunicatul.

Lukaşenko, aflat la putere din 1994 în Belarus şi ajuns la al cincilea mandat, l-a acuzat pe Babariko că vrea să „privatizeze” ţara şi a insinuat că este finanţat de Moscova.

Comentând situaţia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova nu susţine niciun candidat la alegerile din 9 august din Belarus. „Aceasta este o afacere internă în Belarus şi nu intenţionăm să ne implicăm”, a adăugat el, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Şi alţi opozanţi şi potenţiali rivali ai preşedintelui belarus au fost vizaţi de sistemul de justiţie şi de poliţie în ultimele săptămâni: popularul blogger Serghei Tihanovski, acuzat de „tulburări ale ordinii publice”, soţia sa Svetlana, care spune că a primit ameninţări, sau reprezentantul istoric al opoziţiei, Mikola Statkevich, care execută o pedeapsă de 15 zile de închisoare pentru o demonstraţie neautorizată.

Din 1994, nicio opoziţie nu a reuşit să pătrundă în peisajul politic din Belarus. Mulţi dintre liderii săi au fost închişi, iar în 2019 niciun adversar nu a fost ales în parlament.

„Niciun candidat potenţial nu ar trebui împiedicat să îndeplinească procedura de înregistrare din cauza unor măsuri restrictive motivate politic”, se arată în comunicatul UE.

Belarus, o ţară de aproximativ 9,5 milioane de locuitori, situată între Rusia şi Polonia, a abolit limitele mandatelor prezidenţiale în 2004 când Lukaşenko se pregătea pentru al treilea mandat consecutiv.

Rezultatele ultimelor patru alegeri prezidenţiale nu au fost recunoscute ca fiind corecte de către observatorii europeni.

Sursa: agerpres.ro

LukașenkoMoscovaOccidentulopozantUEБеларусь