Banii și politica mare în comuna Ocnița

Ion Creangă a devenit  primarul comunei Ocnița în octombrie 2019. Și-a propus să aducă transparență în primărie și să modernizeze localitatea. Are multe idei și susținere din partea locuitorilor și al agenților economici, însă nu e suficient pentru a le implimenta. La nici un an de mandat, Ion Creangă nu poate realiza proiectele și acțiunile propuse. De vină ar fi majoritatea consilierilor socialiști în frunte cu fostul primar de Ocnița.

Pentru că aceștia au o majoritate în consiliul sătesc, mereu blochează activitatea actualului primar. Aceștia nu se prezintă la ședințe sau sunt împotriva deciziilor propuse de actualul primar, dar nici cu alte idei nu vin. Sătenii și agenții economici din comuna Ocnița, spun că cele 3 mandate ale fostului primar,Victor Manoil, a fost o batjocură la adresa lor. Am încercat să luăm o reacție, de la acesta, însă văzând echipa noastră de filmare Victor Manoil a fugit.

Locuitorii comunei Ocnița, raionul Ocnița spun că și-au dorit schimbări majore în localitatea lor, după alegerile locale din 2019. Însă acestea nu s-au întâmplat, deoarece fostul primar pune bețe în roate, chiar dacă au de suferit oamenii de aici.

Ion Pungă Locuitor Comuna Ocnița: ,,Noi am ales primar nou, băiat tânăr care o lucrat prin Chișinău, o fost foarte bun lucrător și acolo și aici noi l-am ales pe dînsu, dar îi pun bețe în roate fostul primar.’’

,,Ap cine, consilierii cine? De ce nu iscălesc, de ce nu vreau să ridice satu. Băiatu asta vrea să facă ceva și nu poate din pricina lor.”

,,Primarul lucrează, numai nu are susținere, trebuie să-l ajute cineva

-Din partea cui nu are susținere?

De sus. Ce poate să facă un om, singur nu poate să facă nimic’’

,,Primarul este tânăr, capabil, se stăruie să facă pentru săteni lucruri bune. Se stăruie dar cred că din cauza primarului trecut nu poate să rezolve alte probleme care-s pentru viitoru nostru.’’

Potrivit actualului primar de Ocnița, Ion Creangă din toți cei 13 consilieri locali, 6 socialiști și unul comunist au format o majoritate, în frunte fiind socialistul Victor Manoil, fapt de care se folosesc pentru a vota doar ce le convine.

Alți consilieri locali spun că, de aproape un an se încearcă a mișca carul din loc, dar fără rezultat.

,, Legile îs bune, dar de multe ori ne împiedică de a dezvolta satu de a face ceva. Am susținut primarul tânăr să mișcăm caru din loc dar nu pre putem face față, oleacă ne încurcă pandemia dar și fostul primar. Din partea lui avem mari piedici’’

În timpul filmărilor am întâlnit doi consilieri din majoritate, am încercat să aflăm de ce nu se prezintă la ședințe și care este scopul acestor decizii.Gheorghe Oleinic a refuzat să vorbească cu noi, în schimb soția acestuia ne-a spus că consilierii nu decid nimic.

Iar Olga Cebotaru ne-a spus, că de fapt primarul nu vrea să conlucreze cu echipa socialiștilor. Mai mult decât atât aceasta susține că a participat la 3 ședințe ale consiliului local, pe când au avut loc doar 2.

Veaceslav Telepca, proprietarul unui mic autoservice de la periferia localității a încercat să contribuie și el cu ceva pentru dezvoltarea comunei Ocnița, însă fostul primar nu i-a permis. Mai mult decât atât, el a fost persoana care îl împiedica să-și deschidă afacerea.

Veaceslav Telepca Locuitor al Comunei Ocnița: ,,Primarul asta care a fost primar, în 12 ani nu a facut nimic, nimic. Aici am vrut să pun o oprire, deja era gata făcută, n-o dat voie, nici la vale, nici la deal, nici în centrul satului, el n-o dat voie. Cum cresc ierbile așa și creșteau, lumina o pus dar nu a aprins-o. ’’

Și agenții economici din localitate au avut de pătimit din cauza fostului primar, Victor Manoil și fiul acestuia, de asemenea consilier la moment. Pe când Victor Manoil era primar al comunei Ocnița, fiul aestuia era președintele Comisiei de Transformare a Cotelor Valorice. Astfel despre licitații știau un grup restrâns de oameni, din orașele Bălți și Ocnița, iar toate ședințele se desfășurau pe ascuns, susține Ion Creangă.

Odată cu destrămarea Colhozului, Fosta Brigadă de Tractoare a comunei Ocnița la fel a fost împărțită locuitorilor în cote valorice. Serghei Lesnic, prin intermediul unui notar a cumpărat cotele valorice ale unei clădiri de pe acest teritoriu, contra sumei de peste 500 de mii de lei. Ulterior acestea urmau a fi transformate în procente prin intermediul consiliului local. Acest lucru trebuia să se întâmple acum 4 ani, dar a fost tot amânat. Exact în acea perioadă, fiul fostului primar, Victor Manoil era președintele Comisiei de Transformare a Cotelor Valorice, suține agentul economic. Ulterior s-a aflat că anexa acestei clădiri a fost vândută unei persoane din orașul Ocnița. Iar Serghei Lesnic este nevoit acum să achite suplimentar încă aproape 100 de mii de lei.

După destrămarea colhozurilor, aceste clădiri ale fostei ferme de vaci au revenit cotașilor, care au rămas cu restanțe la salarii. Acest agent economic a decis să cumpere cotele-părți ale unei clădiri. S-a înțeles cu oamenii, le-a cumpărat părțile, după care a investit circa 100 de mii de lei pentru a amenaja depozitul. După lucrări, și-a dorit să privatizeze construcția, însă fostul primar nu ia permis, susține bărbatul. Mai mult ca atât peste jumătate de an acesta a aflat că rămâne fără hambar.

Am încercat să luăm legătura prin telefon, cu fiul fostului primar, Andrei Manoil, însă avea telefonul deconectat. L-am telefonat și pe ex-primarul comunei, Victor Manoil, care a refuzat să ne ofere un comentariu prin telefon. Acesta s-a arătat deranjat de faptul că nu am luat o reacție de la el, în ziua filmărilor. Menționăm că, jurnalistul BTV a încercat să vorbească cu Victor Manoil, însă acesta a fugit.

Comuna Ocnița este compusă din satele Maiovca și satul Ocnița și are 3282 de locuitori.

baniOcnițaПолитика