Moldovenii vor prezenta buletinul de identitate la schimbul valutar. O normă în acest sens se regăsește în proiectul legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, elaborat de Guvern. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță acest proiect de lege lobează interesele băncilor comerciale pentru a scăpa de casele de schimb valutar.
Explicația după mine este foarte simplă și banală. Băncile comerciale practic fiind într-o paralizie. Volumul de credite noi, acordate în economie s-a redus cu 10 miliarde de lei. Dacă înainte se acordau credite în mărime de 23 de miliarde de lei acum se acordă 12 miliarde. Băncile practic nu funcționează. Ele nu exercită funcția lor directă. Cu ce se ocupă ele? Există din comisioane și din diderite activități. Acum sursa lor de venit este tranzacția valutară. În opinia mea este un lobby din partea băncilor, pentru a reduce concurenții lor cele câteva sute de companii care se ocupă cu schimbul valutar. Astfel băncile vor prelua de la ei fluxurile financiare.
De asemenea Ioniță a mai adăugat că acest act normativ care prevede că la operațiunea de schimb valutar cu o valoare care depășește 5 mii lei, unitățile de schimb să înregistreze datele din documentul de identitate contravine legii Protecției Datelor cu Сaracter Personal.
Să nu uităm că Republica Moldova este în funcțiune legea Datelor cu caracter personal. Știu că mulți uită de ea. Deși în formă perversă politicienii se acoperă cu ea. Atunci când dumneavoastră vă este solicitat buletinul de identitate, în cazul casei de schimb valutar. Atunci această casă este obligată să încheie cu dvs un accord, prin care dvs în scris acceptați ca datele cu character personal să vă fie procesate. Acest accord trebuie să-l perfecteze conform legislației. Imaginați-vă că fiecare casă de schimb valutar va fi nevoită să aibă pentru fiecare tranzacție câte două acorduri. Unul rămâne la dvs și altul la casa de schimb valutar. După care casa de schimb va procesa datele. Acum explicați-mi ce om normal va merge să facă aceste tranzacții.
Unii cetățeni nu sunt de acord cu noul proiect de lege care încearcă să împiedice finanțarea terorismului sau spălarea banilor.
Proiectul urmează să fie aprobat de majoritatea parlamentară. Precizăm că în anul 2016 transferurile de peste hotare au fost de aproape un miliard și 80 de milioane de dolari.
Operațiunile de schimb valutar se propune să se facă doar la prezentarea unui act de identitate. Dacă suma schimbată nu va depăși echivalentul a cinci mii de lei, documentul va trebui doar prezentat. În cazul sumelor mai mari, angajatul punctului de schimb va trebui să înregistreze datele din actul de identitate.