Numărul moldovenilor care aleg să muncească legal în Israel este în creștere. În cei cinci ani de la semnarea unui acord bilateral dintre guvernul Republicii Moldova și statul Israel, circa 5000 de moldoveni au fost angajați la muncă peste hotare, în domeniul construcțiilor.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, 140 de șomeri, care s-au ales cu un loc de muncă bine plătit sunt locuitori ai municipiului Bălți.
Ilie Chițac, șef agenția ocuparea forței de muncă Bălți: „Dacă am început în 2012, când contractul a fost semnat, către 2013 au fost 180-200 de persoane, apoi în 2014 număram 1000-1200 de persoane, de acum în 2015, 2016, 2017, în fiecare an până la 1800-2000 de persoaned din toată republica.”
Candidaţii pentru un loc de muncă în Israel trebuie să fie cetăţeni ai Republicii Moldova, să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani, fără antecedente penale. O altă cerinţă este ca aceştia să nu fi lucrat anterior în Israel şi să nu aibă rude de gradul întâi în această ţară.
„La Chișinău trec testele, practice și teoretice, apoi trec comisia medicală. După aceste procedure se deschide viza și persoanele pleacă peste hotare la muncă. Contractul este pe un an de zile, dar după un an cunoaștem că foarte multe personae au prelungit. Depinde cum te prezinți și îți desfășori activitatea acolo. Trebuie să lucrezi cinstit, iar disciplina este pe primul plan.”
Pe şantierele din Israel sunt solicitaţi specialişti în cofraj, sudori placatori şi tencuitori. Aceștia ridică salarii de pâna la 2000 de dolari pe lună.