Avem sau nu elemente surpriză pe piața imobiliară, care sunt efectele „corona crizei”?

„Corona criză”, așa cum a fost intitulată expres prezenta pandemie, a luat prin surprindere economia națională, dar, în egală măsură, a relevat cât de pregătiți au fost unele personaje  implicate și cât de eficient s-au mobilizat actorii centrali din diverse ramuri ale industriei. În acest sens, este concludentă situația dezvoltatorilor imobiliari, care par a se fi divizat organic în două categorii: companii imobiliare mari, cu rezerve financiare și garanții pertinente, și companii imobiliare mici, care activează preponderent pe banii clienților.

Situația celor din urmă este evidentă, de la prima vedere, deoarece este extrem de dificil să continui lucrările în termen când depinzi totalmente de posibilitățile financiare ale clienților, care, în prezent, sunt prinși într-o carantină forțată, însoțită pe ici, pe colo de salarii scăzute sau, și mai rău, șomaj tehnic sau definitiv.

Cu totul diferită este situația companiilor mari, care dispun de un management al riscurilor și care au rezerve financiare propice pentru a continua eficient lucrările demarate. Este elocvent modelul companiei de imobiliare Astercon, care vinde apartamente în Chișinău, de peste zece ani și are o reputație infailibilă în rândul clienților.

De ce CoVid – 19 nu afectează grav afacerile mari din domeniul construcțiilor?

Pentru a oferi un răspuns pertinent în acest sens, trebuie să pornim de la o perspectivă simplă: oamenii vor avea mereu nevoie de un acoperiș deasupra capului, iar acest lucru nu s-a schimbat de-a lungul deceniilor. Dimpotrivă, după epuizarea acestei crize, mulți oameni vor dori să renunțe la chirii de dragul unei stabilități. Vânzarea apartamentelor în Chișinău nu a fost afectată de criză, deoarece prețurile nu au fluctuat prea mult, iar investițiile demarate până la pandemie și-au continuat cursul, grație unui management al riscurilor eficient.

Un punct forte în acest sens este că instituțiile statale nu au sistat activitatea din sfera serviciilor imobiliare, iar agenții mari, înțelegând necesitatea clienților, au adaptat graficele de lucru, au echipat corespunzător echipele de muncă și au luat toate măsurile de rigoare pentru a nu ajunge în situația sistării activității.

Specialiștii preconizează o creștere consistentă a prețurilor la terenuri de construcții, dar eforturile conjugate de negociere eficientă a costurilor poate reprezenta un rezultat optim.

Ce facem după criză?

Imediat după carantină merită regândită noțiunea de proprietate, astfel încât să fie înlocuită chiria cu posesiunea propriei locuințe. Să nu uităm că apartamentele de vânzare în Chișinău nu au crescut în preț, ci dimpotrivă păstrează nivelul accesibil la nivelul Europei de Est. În plus, o astfel de investiție nu riscă să se devalorizeze în timp, ci dimpotrivă să devină o parte indispensabilă a pasivului tău.

Dacă optezi pentru un apartament în Chișinău de vânzare, mergi pe mâna specialiștilor, care au dat dovadă de o coerență a acțiunilor și au știut cum să gestioneze eficient o situație de risc sporit.

„Compania Astercon investește mult în segmentul de calitate al produselor imobiliare și o face de fiecare dată în interesul exclusiv al clienților, iată de ce nu a resimțit efectele negative ale crizei și poate garanta siguranța investiției tale. Dacă te-am convins, atunci nu uita să-ți alegi aliații corecți!”, menționează reprezentanții companiei.

Sursa: agora.md

Compania Asterconpiața imobiliară„Corona criză”