Un pas înainte, doi înapoi. Aşa a fost descris parcursul european al Republicii Moldova la o dezbatere în plenul Parlamentului European de la Bruxelles de către raportorul permanent pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache. Oficialul a criticat dur autorităţile de la Chişinău pe care le-a învinuit de o lipsă a reformelor şi incompetenţă în gestionarea crizei pandemice.
Nivelul scăzut de implementare a Acordului de Asociere, rolul aproape nul al societăţii civile, migraţia masivă, dar şi conflictul îngheţat din regiunea transnistreană, sunt doar câteva dintre motivele pentru care Republica Moldova nu a avansat în parcursul său european. Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi şi de faptul că în Legislativul de la Chişinău nu mai există o majoritate parlamentară, lucru ce poate duce la o nouă criză politică.
DRAGOŞ TUDORACHE, raportor Parlamentul European pentru Republica Moldova: „Republica Moldova rămâne, din păcate, o ţară cu un continuu flux politic. Sunt prezente ezitări ce ţin de dependenţa istorică faţă de est şi angajamentele europene faţă de vest”.
Republica Moldova a fost criticată şi pentru gestionarea crizei Covid-19. Dragoş Tudorache a declarat că autorităţile de la Chişinău par neputincioase şi a făcut apel către toate instituţiile Uniunii Europene să ofere în continuare sprijin pentru a depăşi pandemia.
DRAGOŞ TUDORACHE, raportor Parlamentul European pentru Republica Moldova: „Republica Moldova rămâne să fie una dintre cele mai afectate dintre ţările europene de criză şi are un număr tot mai mare de cazuri în fiecare zi”.
Dragos Tudorache s-a refererit şi la alegerile prezidenţiale din această toamnă a căror miză este stabilirea unui nou parcurs extern de dezvoltare. Pe lângă asta, oficialii de la Bruxelles au apreciat pozitiv ultimele decizii luate de Curtea Constituţională, una dintre acestea fiind şi anularea acordului de credit care urma să fie contractat de la Federaţia Rusă.