Pe parcursul ultimilor ani în cadrul implementării Programului de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței produselor alimentare de origine animală au fost depistate neconformități ce țin de lipsa evidenţei şi a marcajelor pe alimente, inclusiv cu grad sporit de perisabilitate; nerespectarea condiţiilor de păstrare a produselor; încălcarea regulamentelor sanitare de către angajaţii întreprinderilor din sectorul alimentar, angajarea personalului fără examen medical; comercializarea produselor alimentare fără indicarea datei fabricării şi a termenului de valabilitate; neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare etc, transmite deschide.md.
De rând cu nivelul scăzut de informare al consumatorilor, precum și necorespunderea condițiilor de plasare pe piață a produselor cu cerințele comunitare pun tot mai mult în pericol sănătatea populației. În scopul evitării consecințelor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a inițiat consultări publice asupra analizei impactului de reglementare a proiectului de hotărâre de Guvern ce prevede modificarea unor acte normative, inclusiv revizuirea Normelor sanitar-veterinare privind comercializarea ouălor pentru consum uman, a Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare și a Normei sanitar-veterinare de stabilire a cerinţelor de comercializare a cărnii de pasăre.
Potrivit documentului, autoritățile responsabile de controlul și supravegherea siguranței alimentare trebuie să gestioneze riscurile privind siguranța alimentară pe întregul lanț alimentar, inclusiv și în cazul alertelor sau crizelor din domeniul alimentar.
Totodată, toți operatorii implicați – de la producere la comerțul cu amănuntul – urmează să asigure respectarea măsurilor care identifică, evaluează și controlează pericolele semnificative pentru siguranța alimentelor de la producția primară până la consumul final, asigurând calitatea produselor alimentare şi garantarea accesului consumatorilor la produse alimentare de origine animală sigure prin responsabilizarea operatorilor din domeniul alimentar, perfecționarea cadrului normativ național pe segmentul alimentației publice și a comerțului cu amănuntul a produselor alimentare.
Astfel, urmează a fi revizuite cerințele de calitate și de igienă la comercializarea produselor lactate, îngheţatei, brânzeturilor, margarinei, ouălor, cărnii, peştelui, fructelor și legumelor. Autorii documentului intenționează promovarea informării consumatorilor cu privire la produsele culinare, prin indicarea tuturor ingredientelor acestor produse, îmbunătățirea activității Comisiei medicamentelor de uz veterinar etc.
Persoanele interesate pot prezenta opiniile și propunerile ce vizează documentul până la 2 iunie curent.
Foto: deschide.md.