Autoritățile centrale explică în ce condiții Bălțiul poate fi pus în carantină

Autoritățile centrale nu intenționează să pună în carantină orașul Bălți. Pentru că regulamentul național spune că acest lucru este posibil doar dacă în localități se va înregistra un procent din totalul de populație. Ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu  a spus în cadrul conferinței de prezentare a informației cu privire la răspândirea COVID-19, la 19 iunie, că pentru a fi pus în carantină, procentul trebuie să fie constituit din numărul de cazuri active. Adică la ziua de ieri la Bîlți, astfel de cazuri au fost în număr de 547.

Asta chiar dacă pe percursul ultimelor două săptămâni la Bălți a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, iar mai multe instituții de stat cât și private au devenit focare de infectare printre angajați, cum sunt: primăria Bălți, ,,Red-Nord” sau ,,Internatul psihoneurologic din Bălți”, unde astăzi autoritățile din sănătate au confirmat că sunt infectate 46 de persoane din cele 50 testate. În acest contexct secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Constantin Rîmiș, a menționat că angajatorii ar trebui să-i asigure pe angajați cu un mediu sigur.

Conform datelor oficiale estimate în anul 2019, în municipiul Bălți locuiesc peste 146 de mii de persoane. Asta ar însemna că pentru a fi pus în carantină Bălțiul, ar trebui să așteptăm alte 913 îmbolnăviri. Deși incidența cazurilor la o suta de mii de populație, demonstrează că Bălțiul este cel mai afectat teritoriu din țară.

Bălțiulcarantinăаutoritățile centrale