Au ridicat adeverinţele de recrut. La Bălţi 47 de adolescenţi, informaţi despre importanţa serviciului militar

Un grup de tinerii de 16 ani din Bălţi au primit  adeverinţe de recrut. În baza acestui document, la împlinirea majoratului, ei ar putea să fie încorporaţi în rândurile Armatei Naţionale. Înainte de a primi adeverinţele, adolescenţii au fost informaţi despre avantajele serviciului militar şi istoria conflictelor militare  la care au participat militarii moldoveni.

Сl. Nadejda Nitrean, comandantul centrului militar Bălţi: „ Tinerii astăzi sunt luaţi la evidenţă militară conform legislaţiei ân vigoare, conform legii 12/45 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea patriei. Recrutarea are ca scop evoluarea sub aspect cantitativ şi calitativ a cetăţenilor care urmează în continuare să fie încorporaţi. Respectiv am invitat astăzi şi militari din brigata de infanterie motorizată cu careva armaent dotat pentru ca copii să cunoască ce înseamnău unitate militară, ce înseamnă armamentul, ce înseamnă bază materială şi aşa mai departe care este scopul armatei cu ce se ocupă.”

Colonelul în rezervă şi veteran al războiului  din Afganistan şi conflictului armat din transnistria, Anatolii Voleac a vorbit celor 39 de liceeni din Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” despre  istoria acelor evenimente.

Anatolii Voleac, colonel în rezervă, veteran de război: „Ei astăzi au fost foarte bucuroşi că au cunoscut aceste evenimente. I-am îmbărbătat, le-am spus că ei sunt viitorii ţării noastre. Într-adevăr sunt nişte flăcăi de treabă, eu cu aşa băieţi în Afganistat 91. 93 au stat în tranşei. Eu ştiu ce înseamnă când acest copil care desigur e la începutul vieţii vrea să trăiască dar în situaţii excepţionale el devine erou.”

Pe lângă informaţiile de ordin militar, tinerii au trecut un control medical care  stabilileşte dacă tinerii sunt apţi pentru satisfacerea serviciului militar.

Turceac Natalia, şef comisie medicală al CMTB: „Dacă aici este depistată pentru întâia o maladie, tinerii sunt rugaţi să informeze părinţii şi să se adreseze la medicii de familie. Atunci când vor atinge majoratul să treacă un control medical  corespunzător . Având în vedere că tinerii acum sunt asiguraţi majoritatea consulaţiilor sunt gratis. Din motiv că atunci când repetat vor veni la noi să avem posibilitatea de a despista stadiile maladiilor din ordinul baremului medical.”

„Cred că e foarte bine că ne îndrumă la un viitor mai bun ne informează cu ceva frumos. O informaţie pe care noi nu putem să o găsim în internet cum aşa ceva. Iată facem cunoştină cu militari  de demult şi sperăm să avem un viitor bun. … Să fiu un bărbat tare şi să îmi apăr ţara.”

„Eu cred că este foarte important să îţi aperi patria. Eu întodeauna îmi iubeam ţara mea cred ca să îmi apăr patria . Este foarte important pentru mine să aflu ceva nou despre armele acestea Sunt arme kalaşnikov 47 .”

Comisia de Stat pentru Încorporare a fost creată în anul 2010. Potrivit unui raportului prezentat, anual, în rândurile Forţelor Armatei Naţionale sunt recrutaţi 2.500 de tineri.