AU INTRAT ÎN VIGOARE RESTRICȚIILE LA IMPORTUL UNOR PRODUSE DIN UCRAINA ÎN MOLDOVA

Hotărârea din 6 mai a Guvernului privind introducerea măsurilor comerciale de protejare a pieţei interne a Moldovei a intrat vineri, 13 mai, în vigoare, după ce a fost publicată în Monitorul oficial, scrie infotag.md.

Hotărârea a fost luată la iniţiativa Ministerului Economiei şi constă în „suspendarea temporară a scutirilor vamale la introducerea în RM a mărfurilor produse în Ucraina, în limitele cotelor stabilite şi aplicarea taxelor vamale la importul care depăşeşte aceste cote”.

Astfel, importul de lapte condensat şi frişcă cu adaos de zahăr a fost limitat la 1 mie tone; chefir, iaurt şi smântână — 1 mie tone; unt, îngheţată, caşcaval şi brânză — 750 tone. Cota pentru mezeluri, crenvurşti şi conserve din carne va fi de 250 tone, la ciment — 500 t. Depăşirea acestor cote se va impozita cu 10-20%.

Cotele nu vizează importul de lapte în vrac şi lapte praf.

Măsurile în cauză sunt întreprinse după adresările repetate ale producătorilor autohtoni, care au menţionat că după ce Rusia a introdus embargo la producţia ucraineană, aceasta a fost redirecţionată în Moldova. Astfel, conform datelor Ministerului Economiei, importul de lapte covăsit, smântână, iaurt, chefir a crescut de 1,5 ori, de caşcaval – cu o treime, iar de mezeluri – de 14 ori. Totodată, acestea sunt mai ieftine decât cele moldoveneşti din cauza cheltuielilor mici de pentru resursele energetice şi furaje în Ucraina, ceea ce ştirbeşte din competitivitatea produsului autohton.

Cotele vor fi valabile până la 31 decembrie 2016. Autorităţile consideră că sunt în drept să elimine din regimul de comerţ liber, deoarece este o practică folosită pe larg în cadrul CSI. În plus, cotele nu sunt prea mari şi corespund normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Ucraina consideră că restricţiile introduse de Moldova sunt încălcare a regulilor OMC şi intenţionează să întreprindă măsuri de răspuns în privinţa furnizorilor moldoveni.