Astăzi se împlinesc 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la tragicul eveniment de la Cernobîl, care a intrat în istorie ca cel mai mare accident nuclear. Peste 3 500 de cetățeni moldoveni au pus participat la lichidarea consecințelor avariei, scrie tv8.md.

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986. Întregul continent european și părțile estice ale Americii de Nord au fost contaminate radioactiv.

Raportul Forului Cernobîl din 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit accidentului 56 de decese directe, 47 de lucrători și nouă copii cu cancer tiroidian, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Același raport a estimat că peste nouă mii de persoane, din aproximativ 6,6 de milioane care au fost cel mai expuse, pot muri din cauza unei forme de cancer și a menționat patru mii de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002. Alte circa 336 de mii persoane au fost evacuate.

Operațiunea de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl a fost menită să reducă contaminarea radioactivă. Și Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus aportul la acțiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear.

Precizăm că, în ședința Parlamentului de joi, 22 aprilie, deputații au votat un proiect de lege prin care alocația lunară pentru îngrijire, însoțire și supraveghere a persoanelor cu dizabilități severe imobilizate la pat din rândul participanților la lichidarea avariei de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl va fi majorată.

Foto: 24.md.

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl