De acum 20 de ani, la data de 27 decembrie, în Moldova este marcată Ziua Națională a Actorului. În anul 1816, a avut loc pentru prima dată o reprezentație de teatru în limba română. În casa boierului Constantin Ghica din Iași, a fost prezentată piesa de teatru „Mirtil și Hloe”, tradusă din limba franceză de Gheorghe Asachi.
În contextul acestei sărbători, actorii Teatrului Național ,,Vasile Alecsandri” din Bălți ne-au povestit de ce au ales această meserie.
Directorul interimar al teatrului, Onorina Burlacu-Tănase, spre deosebire de colegul ei, nu întâmplător a ales această profesie. Din copilărie și-a admirat părinții, care erau actori. Ea recunoaște, că încă pe atunci se visa evoluând pe scenă.
Actorii ne-au povestit cum reușesc să îmbine viața personală și munca din scenă. Pentru Pavel Lupăcescu, este un pic mai complicat, întrucât și soția lui este actriță.
În familia Onorinei, totul este diferit. Ea este actriță, iar soțul este polițist, astfel se ajunge rapid la un numitor comun. Deși domeniile lor de activitate, sunt atât de diferite, ei încearcă să se înțeleagă și să se susțină reciproc.
Actorii au menționat că ar fi bucuroși, dacă copiii le-ar călca pe urme.
În prezent în Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri” din Bălți activează, peste 20 de actori.