Astăzi a fost ultima zi de lucru a medicilor români, veniți să ajute R. Moldova

Au lucrat timp de două săptămâni cot la cot cu medicii moldoveni, pentru a salva pacienții infectați cu COVID-19. Vorbim despre cei 42 de medici și asistenți medicali din România care au ajuns la Chișinău pe data de 30 aprilie cu scopul de a suține sistemul medical din țara noastră. Astăzi a fost ultima lor zi de activitate în spitalele de la noi și au fost petrecuți de colegii moldoveni cu multe mesaje de recunoștință și respect față de gestul și dedicația de care au dat dovadă, relatează agora.md.  

Specialiștii medicali din România, care au activat în cadrul Spitalului Clinic Republican, au primit diplome de excelență. În așa mod și-au manifestat colegii moldoveni sentimentul de mulțumire pentru munca realizată în această perioadă.

„Colectivul și administrația IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” aduce sincere mulțumiri medicilor români. Astăzi, misiunea medicilor și asistenților de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, Spitalul Militar „Regina Maria” (Brașov) și Spitalul Militar de Urgență „Dr.Alexandru Augustin” (Sibiu) în Chișinău s-a încheiat. Colaborarea a fost una fructuoasă și binevenită”, se arată în mesajul de mulțumire din partea Spitalului Clinic Republican.

Medicii români au ținut și ei să menționeze că a fost o colaborare productivă și că ar fi bucuroși să o repete.

„Colegii din Republica Moldova au fost deschiși, ne-am familiarizat repede cu protocoalele lor. În Terapia Intensivă a fost o muncă continuă cu pacienții în stare gravă. Colaborarea a fost una excelentă. Am reușit să lucrăm cot la cot cu toții: cu infirmierele, medicii, șefii de secții, șefii de catedre, profesori”, a declarat specialistul în Anestezie și Terapie Intensivă, Cercel Silviu – Paul, de la spitalul din București.

Foto: Spitalul Republican 

Diplome de excelență au fost oferite și celor 15 medici din România, care au muncit la Institutul de Medicină Urgentă.

„Dragii noștri colegi, parcă mai ieri ați venit și deja au trecut cele 14 zile de muncă asiduă. Noi, colectivul de la IMU vă mulțumim pentru aportul, care l-ați adus în lupta cu virusul invizibil, dar destul de periculos COVID-19 și am decis că acest efort trebuie să fie răsplătit cu o diplomă de excelență. Suntem recunoscători, pentru tot ce ați făcut, pentru solidaritate, profesionalism și curajul de care ați dat dovadă în timpul acestei misiuni”, a menționat directorul instituției Mihai Ciocanu.

Foto: Institutul de Medicină Urgentă 

Gestul a fost urmat și de autoritățile locale din orașul Cahul, care au organizat o ceremonie de mulțumire pentru medicii români și le-au decernat diplome, scrie curentul.md

„Mulțumim statului român, Guvernului României, tuturor medicilor care au fost în misiunea de asistență de la Cahul pentru frumosul și frățescul gest de a veni aici, alături de medicii din Cahul, pentru a trata și a oferi această asistență medicală”, a spus primarul orașului Nicolae Dandiș.

Foto:  curentul.md

Amintim că o echipă de 42 de medici și asistenți medicali din România au ajuns la Chișinău pe data de 30 aprilie cu scopul de a ajuta medicii din țara noastră în lupta cu COVID-19.

De asemenea, România a oferit un ajutor umanitar R. Moldova pentru combaterea crizei pandemice în valoare de 16,5 milioane de lei românești, sub forma unor materiale sanitare. Lotul constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000  de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și circa 80.000 de litri de alcool sanitar.

Sursa: agora.md

112 cazuri noi de coronavirus în Republica Moldova: Bilanțul urcă la 864mediciRomânia