APITERAPIE LA POALELE PĂDURII ÎN CHIȘCĂRENI

Albinele joacă un rol important în polenizarea culturilor și a plantelor sălbatice, ajutând la susținerea biodiversității și asigurarea securității alimentare. Pe lângă toate acestea, micile insecte aduc multiple beneficii organismului. Un apicultor s-a gândit să înmulțească albinele nu doar pentru miere, dar și pentru procedurile de apiterapie.

Iurie Turtureanu, apicultor de mai bine de 20 de ani, originar din satul Chișăreni a construit chiar la poalele pădurii un mic edificiu special. O căsuță de lemn cu paturile situate chiar pe stupurile de albine. Insectele făcundu-și lucrul, adică produc miere transmit energie și vitalitate pacienților fără nici o înțepătură. Acest proces se numește apiterapie.

Până a începe apiterapia este necesar ca pacientul să facă un duș și să îmbrace haine subțiri. De asemenea trebuie să lase toate bijuteriile și telefoanele. Apoi poate intra în căsuța pentru apiterapie. Prima procedură nu trebuie să dureze mai mult de 15-20 de minute.

Apicultorul a reușit să construiască această căsuță pentru familia sa datorită unui proiect în cadrul USAID prin care a beneficiat de 80 de stupi verticali. Aceasta însă nu este unica, în anul 2018 Iurie Turtureanu a mai realizat o căsuță de lemn asemănătoare, care este inclusă într-un Traseu Turistic al localității.

Pasiunea pentru apiterapie, Iurie Turtureanu a început să o dezvolte acum șase ani, după o vizită în Ucraina, unde a participat la un seminar. Acum apicultorul a reușit să-și mărească numărul familiilor de albine până la 330.

APITERAPIE LA POALELE PĂDURII ÎN CHIȘCĂRENI