Apa din fântâni şi izvoare poate prezenta un real pericol pentru oamenii care o consumă, dacă în componenţa ei se atestă nitraţi.
Cei mai supuşi riscurilor sunt copiii de până la un an şi asta deoarece, nimerind în organism, nitraţii se transformă în nitriţi care, fiind absorbiţi de vasele sangvine, se cuplează cu hemoglobina din sânge şi formează aşa-numita metahemoglobină, transmite Unimedia.
Aceasta nu mai este capabilă să îndeplinească funcţia principală a hemoglobinei, şi anume cea de a transporta oxigenul dinspre plămâni spre ţesuturi. În aşa mod, se instalează anoxia care poate deveni cauza decesului infantil.
Simptomele externe ale insuficienţei de oxigen în organismul copilului sunt cianoza (învineţirea) tegumentelor şi crizele de asfixie, care pot fi atât de puternice, încât să provoace moartea bebeluşului.
Pentru maturi, consumul apei cu nitraţi nu este atât de periculos, cu excepţia femeilor însărcinate şi asta, de asemenea, pentru efectele acestora asupra fătului. Nitraţii ajung în fântâni din sol, în special primăvara, odată cu topirea zăpezilor, sau după ploile puternice.
Deosebit de periculoasă este apa din fântânile situate în apropierea terenurilor agricole, deoarece fertilizanţii, cu precădere cei administraţi în exces sau fără nicio regulă, se păstrează în sol timp îndelungat, poluând apa în urma proceselor care se derulează în straturile freatice.