„În condițiile în care ponderea cantității de energie electrică generată de SA Termoelectrica din consumul brut de energie în Republica Moldova nu este substanțială, constituie doar circa 14%, o eventuală majorare cu 10 bani/kWh a prețului reglementat pentru energia electrică produsă de întreprindere nu creează premise de revizuire a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali”, susţine ANRE, transmite Știri.md.
Pentru o ajustare e nevoie de o deviere de 5%
Potrivit autorităţii de reglementare, „Legea cu privire la energia electrică, Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal prevede expres că furnizorul este în drept să solicite Agenției actualizarea prețurilor reglementate în decursul anului, dacă există factori obiectivi ce nu pot fi controlați de acesta, care justifică o astfel de actualizare și care duc la o deviere mai mare de 5,0% din costul anual de furnizare a energiei electrice, inclus în prețurile reglementate în vigoare”.
„Influența unei eventuale majorări a prețului la energia electrică produsă de Termoelectrica, cu mult mai mici decât devierea specificată, va fi examinată în termenele regulamentare prevăzute de legislație și în contextul altor factori cu impact atât augmentativ, cât și diminutiv asupra prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali”, mai explică ANRE.
Energia electrică se va scumpi, iar cea termică – se va ieftini
Amintim că cel mai mare producător de energie electrică şi termică argumentează cererea de ajustare prin programul de producere pentru anul 2021 prezentat către ANRE, prin prețurile la gaze, reduse la finele anului trecut, dar şi prin amortizarea mijloacelor fixe și a imobilizărilor corporale pentru anul 2021.
La fel, cererea este argumentată de Termoelectrica şi prin valorile cheltuielilor de bază aferente activității de producere și furnizare a energiei termice pentru anul de bază 2020, alte cheltuieli, rentabilitatea reglementată și componenta de corectare a venitului la energia electrică pentru perioadele precedente de reglementare.
Potrivit anexelor la cererea depusă la ANRE, Termoelectrica solicită ca preţul de producerea a energiei electrice pentru anul 2021 să fie stabilit în mărime de 1,26 lei pentru un kWh.
Cât despre tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica, apoi compania solicită ca acesta să fie 1.110 lei pentru o gigacalorie.
În condiţiile în care tariful actual este de 1.122 lei pentru o gigacalorie, apoi am putea asista la o reducere cu 1-2 procente.
Foto: Știri.md.