Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a explicat astăzi mai multe aspecte referitor la ultimele mesaje difuzate public privind situația pe piața carburanților, transmite MOLDPRES.
Potrivit ANRE, metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobată în baza prevederilor Legii pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere, la inițiativa deputatului independent Alexandru Oleinic.
“Autorul legii a elaborat proiectul fără a recurge la expertiza Agenției și fără a ține cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă. Prin lege, Agenția a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile acesteia, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual”, indică ANRE.
Începând cu 1 iulie curent, prețurile maxime de comercializare a produselor petroliere sunt determinate în conformitate cu noua Metodologie a ANRE.
“Pe fondul creșterii continue a cotațiilor la bursele internaționale și a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA, s-a reușit ca prețurile de comercializare a produselor petroliere începând cu 14 iunie curent să rămână neschimbate, ba mai mult, începând cu data de 1 iulie, contrar trendului global, prețurile din Republica Moldova ușor s-au micșorat”, conform instituţiei.
Totodată, în scopul de a elimina carențele admise în legislaţie, ANRE definitivează un set de propuneri pentru ajustarea Legii privind piața produselor petroliere și a cadrului normativ conex, care urmează să fie examinat prioritar și aprobat într-un termen cât mai scurt posibil de către noul Parlament ales.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunţă că va întreprinde în continuare toate eforturile necesare pentru a nu admite perturbarea activității sectorului petrolier și va asigura un echilibru eficient între interesele companiilor și cele ale consumatorului final.
Mai multe reţele de benzinării din ţară au atenţionat astăzi că stocurile de motorină sunt aproape consumate, iar ţara riscă să rămână fără carburanţi. De asemenea, săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, a declarat că „în urma aprobării la 14 iunie de către ANRE a metodologiei de calcul şi aplicare a prețurilor la produsele petroliere, avem semnale că producătorii agricoli pot lua de la lanțurile de distribuție doar cantități mici de carburanți, în special motorină, ceea ce anulează orice posibilitate de a ajuta fermierii ca să-şi asigure cantitatea necesară pentru demararea lucrărilor agricole”.
Foto: ANRE