Analist de la Kiev: Dodon este plasat într-o carantină diplomatică. Nu poate lega relații nici măcar cu vecinii

Poziționarea lui Igor Dodon față de problemele de integritate teritorială ale Ucrainei „a amputat” parteneriatul dintre Kiev și Chișinău. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru REL de către cercetătorul superior la „Centrul Noua Europa” din Kiev, Leo Litra. Acesta susține că Ucraina mai rămâne supărată pe preşedintele moldovean pentru că a afirmat în 2016 că peninsula Crimeea aparține Federației Ruse.

„Este oportun să vedem din momentul în care avem un nou (nu chiar nou) președinte în Republica Moldova și un nou președinte în Ucraina. Eu cred că în acest timp parteneriatul moldo-ucrainean a fost relativ pozitiv în ceea ce ține de cooperarea mai degrabă tehnică, dar a fost politic amputat de președintele Igor Dodon, pentru că a făcut acea declarație referitoare la Crimeea, care a blocat dialogul la nivel politic dintre Republica Moldova și Ucraina. (…) Igor Dodon a făcut o greșeală foarte mare atunci când a spus acest lucru și acum, dacă și-ar lua cuvintele înapoi, înseamnă că ar supăra acel partener, așa cum pretinde Igor Dodon, din Kremlin, pe Vladimir Putin. Și așa cum vedem după vizitele lui Igor Dodon, peste 30 la număr, la Moscova în timpul mandatului dânsului, înseamnă că Vladimir Putin este un partener mult mai prețios decât Ucraina pentru Igor Dodon”, a menționat Litra.

Analistul se arată foarte sceptic față de o posibilă vizită a lui Dodon la Kiev și o întrevedere cu președintele ucrainean Zelensky.
„În acest moment, nu cred că Ucraina ar accepta o vizită, ca să nu ofere un context electoral acestei vizite, având în vedere că în noiembrie vor avea loc alegeri prezidențiale în Moldova, dar problema lui Igor Dodon este că, în afară de acele vizite la Moscova, el nu poate arăta alte progrese la nivel politic. Deci, președintele Igor Dodon este plasat într-o carantină diplomatică, dacă se poate de spus așa, și este poziționat ca un președinte care nu poate construi relații multilaterale, relații cu mai multe țări și, în primul rând, cu vecinii. Este vorba de Ucraina și România, pentru că exporturile Republicii Moldova merg spre Uniunea Europeană prin România, merg spre Est prin Ucraina și, vrem noi sau nu vrem, depindem cumva de aceste relații și de aceste țări, ca ele să ajute Republica Moldova să-și execute ambițiile, să exporte mai mult, să aibă o agendă mult mai dinamică”, afirmă Litra.

Analistul a mai declarat că experții din Ucraina și R. Moldova au același punct de vedere în privința soluționării problemei transnistrene, însă aceasta nu are acoperire politică la Kiev, cât și la Chișinău.

Sursa: Deschide.MD

DodonLeo LitraUcrainaМолдова