Ambrozia în floarea pericolului pentru alergici

Perioada de producere a polenului de ambrozie a început, iar alergicii la această plantă se pot alege și cu urmări grave. Ambrozia, nimicirea cărerea este o obligație prin lege, crește și în mai multe zone ale orașului Bălți. Specialiștii atenționează că aceasta va devein periculoasă pentru viețile oamenilor în câteva săptămâni.

Dacă persoanele alergice la puful de  plopi pot răsufla cu ușurință, fiind liberi de inamicul lor, cei alergici la ambrozie au mari bătăi de cap. Această plantă atinge perioada maximă de producere a polenului în lunile iulie–septembrie şi în funcţie de condiţiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie. Acest tip de polen poate provoca rinita alergica sezoniera și poate duce chiar până la șoc anafilactic. În Republica Moldova ambrozia este răspândită în majoritatea raioanelor, creşte spontan în grădini, pe terenurile lăsate în paragină, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

REVENCO ELENA, ȘEFA SECȚIEI PROTECȚIA SĂNĂTĂȚII PUBLICE AL CSP: ,,Crește peste tot, climatul nostru este foarte favoraibil, ea nu este foarte pretențioassă la climat așa că ea este peste tot practic.”

,,Acum în luna sfârșitul lunii iunie- luna iulie, august, septembrie, ea înflorește și elimină un polen, care cu părere de rău se răspândește, dacă cineva curăță teritoriul nu este sufiecient, ea se răspândește la o distanță de 50 de kilometri.”

Am găsit mai multe plante de ambozie într-un sector de vile din apropierea municipiului Bălți. Potrivit specialistului în două săptămâni aceasta va deveni periculoasă pentru oamenii ce locuiesc în  cartierul respectiv.

,,Iată după cum am spus, ambrozia, planta asta a noastră nevoioasă crește sub garduri, pe terenuri abandonate sau terenuri are nu sânt prelucrate la moment. Uitați-vă peste două săptămâni vom avea un polen care se va răspândi pe tot microraionul Dacia. Uitați-vă cât este ea de multă și mare.”

Cei alergici la ambrozie pot manifesta următoarele simptome.

,,În primul rând copii, mai des copii încep cu strănutul, tusă, brunșită, apar pe piele urticării. Adică provoacă stări alergice.”

În grupul de risc se află copiii. Totuși și maturii pot avea de suferit din cauza acestei plante. De aceea specialistul din cadrul Centrului de Sănătat Publică Bălți a venit cu câteva recomandări.

,,Copii care sânt predispuși la stările alergice de ambrozie, chiar și maturii și numai copii desigur, trebuie mai rar să iasă la plimbări, mai des să se spele pe mâini și fața și nasul, fiindcă apare strănutul, curge nasul este înfundat, apare roșață pe piele. Hainele de afară, de la plimbare imediat trebuie puse la spălat. Însă dacă, stările alergice sânt mai grave, atunci este necesar de adresat numai decât la medicul alergolog.”

Conform legislației în vigoare, proprietarii de terenuri, cu drept de posesiune, indiferent de locul amplasării, în intravilanul sau extravilanul localităților, sunt obligați să prevină, să combată și să distrugă ambrozia.

alergiciambrozia