Ambasadorul Poloniei: „Lipsa de activitate în cazul furtului miliardului dăunează în fiecare zi, într-un mod uriaș, viitorului Republicii Moldova” (VIDEO)

Eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău pentru a identifica persoanele care se fac vinovate de jaful secolului pot fi observate cu greu, iar lipsa de activitate pe acest caz dăunează viitorului țării noastre. Declarația a fost făcută de Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, în cadrul unui interviu în studioul AGORA. Diplomatul susține că odată cu furtul miliardului încrederea investitorilor străini în Republica Moldova a scăzut, scrie agora.md.

„Acum șapte ani s-a furat o avere imensă, uriașă pentru Republica Moldova- 12% din PIB, s-a furat miliardul. Cine e pedepsit pentru asta? Eu înțeleg că nu s-a reușit, dar să vedem măcar un efort, că cineva încearcă să explice ce s-a întâmplat, să pună lumină asupra mecanismelor. Au fost pierduți bani, iar a doua consecință e că dacă timp de 7 ani nu s-a făcut nimic, înseamnă că în această țară se poate fura liber. Cum să deschidem noi o fabrică și să le oferim oamenilor locuri de muncă dacă a doua zi putem să fim deposedați de această avere și nimeni nu va fi pedepsit?”, a declarat Bartłomiej Zdaniuk.

De asemenea, diplomatul susține că dezideratul luptei cu corupția trebuie să vină atât din partea celor aleși să ne conducă, cât și din partea fiecărui cetățean:

„Oamenii la rândul lor trebuie să fie informați, să aibă curiozitatea de a fi informați. Trebuie să știe ce se întâmplă în țara lor și apoi să-și facă unele concluzii. Și să fim atenți la comportamentul nostru: toți suntem împotriva corupției, dar în unele cazuri suntem dispuși să facem excepții. Oamenii care fac evaziuni fiscale trebuie să simtă ura celorlalți. Trebuie să fie prezent sentimentul de rușine și dorința de a schimba situația”.

Amintim că, la propunerea mai multor deputați PSRM, așa-numita „lege a miliardului” a fost abrogată pe 16 decembrie 2020, cu voturile socialiștilor și ale deputaților din Pentru Moldova, platformă din care fac parte fracțiunea PP Șor și șapte ex-democrați.

Ulterior, Pro Moldova a sesizat Curtea Constituțională. „Legea contestată a fost adoptată cu încălcarea manifestă a principiului separării puterilor în stat și a principiului corelat al loialității constituționale, al prevederilor constituționale care reclamă acceptul prealabil obligatoriu al Guvernului pe marginea unor proiecte de legi”, a explicat liderul grupului parlamentar, Andrian Candu.

Iar pe 22 decembrie, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii prin care a fost abrogată „legea miliardului”, până se va pronunța pe acest caz.

În luna august 2016, Guvernul Pavel Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Altfel spus, legea abrogată prevedea că, din bugetul de stat, vor fi achitați circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Foto: Agora.md.

Ambasadorul Poloniei: „Lipsa de activitate în cazul furtului miliardului dăunează în fiecare ziîntr-un mod uriașviitorului Republicii Moldova” (VIDEO)