Ambasadorii statelor membre UE în vizită la universitatea din Bălți

Ambsadorii europeni s-au întîlnit cu studenții și profesorii Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți. Tinerii au întâmpinat oaspeții din Europa cu un flash mob. Natalia Gașițoi, rectorul instituției a menționat că porțile universității sunt mereu deschise pentru oaspeți și colaborări noi. Iar datorită sprijinului UE, universitate devine mai puternică și mai atractivă pe an ce trece, iar studenții au mai multe oportunități de studiu în Europa.

Anul acesta universitatea din Bălți,  sărbătorește 10 ani de la crearea unui Centrul de informare al UE. Centrul de informare este dotat cu toate materialele necesare pentru a desfășura cursuri de masterat, cursuri și seminare pentru studenți și personalul didactic. Această instituție permite studenților moldoveni să viziteze diferite țări europene, unde primesc burse de studiu, un loc de muncă și chiar se stabilesc acolo.

În cadrul întâlnirii, oaspeții europeni au discutat cu profesorii și studenții universității. Aceștia au menționat cât de importante sunt relațiile de parteneriat dintre UE și Moldova, atât în ​​domeniul educației, cât și în alte domenii, pentru a face schimb de experiență și a menține relații de prietenie între țările partenere.

Bartlomiej ZDANIUK, ambasadorul Poloniei și-a amintit de anii studenției, fiind și el discipol al universității din Bălți. În anul 2014, a efectuat cercetări științifice despre Moldova, pentru care a primit un grad științific, după care a devenit ambasador al Poloniei în Moldova. Diplomatul chiar și-a demonstrat permisul de la biblioteca universității. Ambasadorul Poloniei a subliniat că educația este o parte importantă a succesului în viață.

Petrișor Dumitrescu, consulul general al României la Bălți a subliniat că universitatea ,,Alecu Russo” este o universitatea pentru toți studenții din tot nordul Moldovei și nu doar. Datorită unui vast program educațional, susținut de UE, studenții moldoveni își pot împărtăși cunoștințele și experiența cu alți studenți din întreaga lume.

În cadrul ședinței, studenții și profesorii au adresat ambasadorilor diverse întrebări legate de dezvoltarea relațiilor viitoare între Moldova și UE. Ambasadorii europeni au menționat că sistemul educațional din Republica Moldova este acum la un nivel înalt, iar parteneriatul cu universitățile europene permite obținerea unor cunoștințe mai aprofundate, care vor ajuta în continuare tinerii să se dezvolte.

Ambasadorii statelor membre UE în vizită la universitatea din Bălți